skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri na kefirze? Przygotuj produkty do ciasta na początek. Weź mąkę pszenną najwyższej klasy lub 1. Możesz wstępnie przesiać go przez drobne sito, aby nasycić go tlenem.
Krok 2:
Wlej mąkę do głębokiej miski i wymieszaj z cukrem i solą.
Krok 3:
Wlej sodę do kefiru i wymieszaj. Rozpocznie się reakcja, a kefir może zacząć się powiększać, więc wlej go do wysokiej szklanki lub słoika.
Krok 4:
Wbij surowe jajko do osobnej miski i ubij widelcem.
Krok 5:
W mące zrób zagłębienie i wlej do niego kefir, ubite jajko i olej roślinny.
Krok 6:
Zagnieść gładkie ciasto z tworzywa sztucznego. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Pozostaw ciasto na 20 minut.
Krok 7:
Przygotuj składniki do nadzienia. Możesz wziąć dowolny twardy lub półtwardy ser: Rosyjski, Kostromański, Holenderski itp.
Krok 8:
Zetrzyj ser i twardy ser na średniej tarce.
Krok 9:
W misce połącz oba rodzaje sera i surowe jajko.
Krok 10:
Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę twarogu do masy serowej.
Krok 11:
Podziel ciasto na 5-6 kawałków tej samej wielkości.
Krok 12:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na posypanej mąką powierzchni w małą tortillę.
Krok 13:
Umieść trochę nadzienia na środku tortilli.
Krok 14:
Zbierz krawędzie ciasta w kierunku środka nad nadzieniem.
Krok 15:
Odwróć obrabiany przedmiot szwem w dół i delikatnie zwiń ciasto w okrąg, aby nadzienie równomiernie rozprowadziło się w cieście. Możesz sobie pomóc rękami. Musisz spróbować, aby ciasto się nie rozerwało. Ale nawet jeśli tak się stanie, to w porządku - nadzienie nie spłynie na patelnię.
Krok 16:
Smaż chaczapuri na suchej, gorącej patelni przez około 5-7 minut z każdej strony.
Krok 17:
Przenieś gotowe chaczapuri na płaskie naczynie i posmaruj masłem.
Krok 18:
Podawaj chaczapuri na gorąco. Ale schłodzone są również pyszne. Smacznego!
jeśli planujesz zabrać chaczapuri w drogę, możesz ich nie smarować olejem, aby nie brudzić sobie rąk. Ale upewnij się, że tortille nie sklejają się ze sobą.
bardzo wygodne, proste i szybkie robienie chaczapuri na kefirze. Domowe chaczapuri można podawać na śniadanie i kolację, zabrać do pracy lub na piknik.
każdy ser będzie pasował do nadzienia: suluguni, brynza, Adyghe, tofu, dowolny półstały (na przykład Gouda, rosyjski, holenderski). Widziałem w sprzedaży ser osetyjski. Ma strukturę podobną do Adyghe, ale jest bardzo słony(a może mnie to spotkało). Bardzo smaczne jest mieszanie kilku odmian, dodawanie twarogu.
chaczapuri można ugotować nie tylko na patelni, ale także upiec tortille w piekarniku.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g