grillowane chaczapuri dwa sery Adyghe i twarde

pyszne, szybkie, z prostych produktów, na śniadanie! Chaczapuri z serem na kefirze smażone są na suchej patelni bez oleju. Te Gruzińskie tortille serowe uzupełniają każdy stół. Można je zabrać na przekąskę w drodze, do pracy, do szkoły. Możesz upiec je przez tydzień i podgrzać przed podaniem na śniadanie, kolację.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 35 % 18 g
węglowodany 39 % 20 g
304 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri na kefirze? Przygotuj produkty do ciasta na początek. Weź mąkę pszenną najwyższej klasy lub 1. Możesz wstępnie przesiać go przez drobne sito, aby nasycić go tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mąkę do głębokiej miski i wymieszaj z cukrem i solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sodę do kefiru i wymieszaj. Rozpocznie się reakcja, a kefir może zacząć się powiększać, więc wlej go do wysokiej szklanki lub słoika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij surowe jajko do osobnej miski i ubij widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W mące zrób zagłębienie i wlej do niego kefir, ubite jajko i olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść gładkie ciasto z tworzywa sztucznego. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Pozostaw ciasto na 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj składniki do nadzienia. Możesz wziąć dowolny twardy lub półtwardy ser: Rosyjski, Kostromański, Holenderski itp.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser i twardy ser na średniej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce połącz oba rodzaje sera i surowe jajko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę twarogu do masy serowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na 5-6 kawałków tej samej wielkości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na posypanej mąką powierzchni w małą tortillę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść trochę nadzienia na środku tortilli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zbierz krawędzie ciasta w kierunku środka nad nadzieniem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odwróć obrabiany przedmiot szwem w dół i delikatnie zwiń ciasto w okrąg, aby nadzienie równomiernie rozprowadziło się w cieście. Możesz sobie pomóc rękami. Musisz spróbować, aby ciasto się nie rozerwało. Ale nawet jeśli tak się stanie, to w porządku - nadzienie nie spłynie na patelnię.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smaż chaczapuri na suchej, gorącej patelni przez około 5-7 minut z każdej strony.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przenieś gotowe chaczapuri na płaskie naczynie i posmaruj masłem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj chaczapuri na gorąco. Ale schłodzone są również pyszne. Smacznego!

jeśli planujesz zabrać chaczapuri w drogę, możesz ich nie smarować olejem, aby nie brudzić sobie rąk. Ale upewnij się, że tortille nie sklejają się ze sobą.

bardzo wygodne, proste i szybkie robienie chaczapuri na kefirze. Domowe chaczapuri można podawać na śniadanie i kolację, zabrać do pracy lub na piknik.
każdy ser będzie pasował do nadzienia: suluguni, brynza, Adyghe, tofu, dowolny półstały (na przykład Gouda, rosyjski, holenderski). Widziałem w sprzedaży ser osetyjski. Ma strukturę podobną do Adyghe, ale jest bardzo słony(a może mnie to spotkało). Bardzo smaczne jest mieszanie kilku odmian, dodawanie twarogu.
chaczapuri można ugotować nie tylko na patelni, ale także upiec tortille w piekarniku.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy