mintaj smażony w oleju kukurydzianym

rumiana pachnąca ryba! Nadaje się do ziemniaków i makaronu. Mintaj w mące na patelni smaży się dość szybko. Ryba morska ma przyjemny aromat. Szczególną uwagę należy zwrócić na czyszczenie ryb po rozmrożeniu. Przed smażeniem ryba jest krojona na małe kawałki. Musisz usmażyć go na oleju roślinnym, odpowiedni jest słonecznik i oliwa z oliwek. Do panierowania używa się mąki pszennej, dzięki czemu uzyskuje się rumianą rybę. Mintaja smażonego w mące można podawać z tłuczonymi ziemniakami, kaszą jaglaną.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 15 % 4 g
150 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1.Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Rozmrozić mintaja w temperaturze pokojowej lub włożyć do lodówki na noc. Przesiej mąkę pszenną przez sito. Do smażenia potrzebujesz patelni o średnicy co najmniej 20 cm, Oczywiście, jeśli chcesz, możesz smażyć na małej patelni w małych partiach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2.Ostrym nożem usuń łuski z ryby, pokrój brzuch, wypatrosz. Pamiętaj, aby usunąć czarny film, będzie gorzki, jeśli zostanie pozostawiony. Pokrój rybę na kawałki, spłucz wodą, lekko osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3.Wymieszaj mąkę pszenną z solą kuchenną. W razie potrzeby możesz dodać inną sól. Lub posolić rybę osobno i pozostawić mąkę do panierowania. Zwiń każdy kawałek ryby w panierce ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4.Na kuchence rozgrzej patelnię olejem kukurydzianym. Włóż mintaja do gorącego oleju, smaż na średnim ogniu, aż się zarumieni. Ważne jest, aby umieścić rybę w dobrze rozgrzanym oleju, aby uzyskać dobrą złotą skórkę. Podczas smażenia należy w razie potrzeby dodać olej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5.Następnie weź widelec lub szpatułkę, ostrożnie odwróć kawałki na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6.Smażonego mintaja można podawać na ciepło. A na przystawkę możesz ugotować makaron, ponieważ szybko się gotuje lub ziemniaki. Smacznego!

więcej smażonych ryb morskich można jeść z daniami warzywnymi. Powiedzmy, że gotujesz kalafior, młodą cukinię w piekarniku lub robisz soczystą sałatkę. Taki mintaj można podawać na świątecznym stole. Okazuje się pachnącą, delikatną rybą na rodzinny obiad. Zaletą mintaja jest brak małych ostrych kości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rafinowany olej kukurydziany - 899   kcal/100g
  • Olej kukurydziany - 899   kcal/100g

Podobne przepisy