skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1.Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Rozmrozić mintaja w temperaturze pokojowej lub włożyć do lodówki na noc. Przesiej mąkę pszenną przez sito. Do smażenia potrzebujesz patelni o średnicy co najmniej 20 cm, Oczywiście, jeśli chcesz, możesz smażyć na małej patelni w małych partiach.
Krok 2:
2.Ostrym nożem usuń łuski z ryby, pokrój brzuch, wypatrosz. Pamiętaj, aby usunąć czarny film, będzie gorzki, jeśli zostanie pozostawiony. Pokrój rybę na kawałki, spłucz wodą, lekko osusz.
Krok 3:
3.Wymieszaj mąkę pszenną z solą kuchenną. W razie potrzeby możesz dodać inną sól. Lub posolić rybę osobno i pozostawić mąkę do panierowania. Zwiń każdy kawałek ryby w panierce ze wszystkich stron.
Krok 4:
4.Na kuchence rozgrzej patelnię olejem kukurydzianym. Włóż mintaja do gorącego oleju, smaż na średnim ogniu, aż się zarumieni. Ważne jest, aby umieścić rybę w dobrze rozgrzanym oleju, aby uzyskać dobrą złotą skórkę. Podczas smażenia należy w razie potrzeby dodać olej.
Krok 5:
5.Następnie weź widelec lub szpatułkę, ostrożnie odwróć kawałki na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor.
Krok 6:
6.Smażonego mintaja można podawać na ciepło. A na przystawkę możesz ugotować makaron, ponieważ szybko się gotuje lub ziemniaki. Smacznego!
więcej smażonych ryb morskich można jeść z daniami warzywnymi. Powiedzmy, że gotujesz kalafior, młodą cukinię w piekarniku lub robisz soczystą sałatkę. Taki mintaj można podawać na świątecznym stole. Okazuje się pachnącą, delikatną rybą na rodzinny obiad. Zaletą mintaja jest brak małych ostrych kości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Rafinowany olej kukurydziany - 899 kcal/100g
- Olej kukurydziany - 899 kcal/100g