filet z tilapii smażony w mące z pieprzem

Luksusowy przepis na rybę morską dla hobbystów! Smażona Tilapia na patelni jest bardzo smaczna, łatwa i szybka! Taki ekspresowy przepis dla gospodyń domowych, które spieszą się, aby nakarmić swoją rodzinę, ale mają bardzo mało czasu.
czarny kotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 17 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 8 % 2 g
128 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotujemy produkty zgodnie z listą, a następnie patrzymy na przepis, jak smażyć tilapię - bardzo smaczną, niedrogą i zdrową rybę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój każdy filet wzdłuż na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś kawałki ryby na talerz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie pocieramy każdy kawałek solą i pieprzem po obu stronach. Możesz pozwolić rybom trochę się położyć i namoczyć w przyprawach, ale możesz gotować od razu, aby zaoszczędzić czas na gotowaniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mąkę do czystego, suchego naczynia, zawsze ją przesiałem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obficie obtocz każdy kawałek ryby w mące po obu stronach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Robimy tam wszystkie puste miejsca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść suchą, czystą patelnię na dużym ogniu i podgrzewaj przez pół minuty. Następnie wlej olej roślinny, podgrzej trochę więcej i zmniejsz ogień do średniego. Włóż rybę do rozgrzanego oleju i smaż z jednej strony na złoty kolor przez około 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie odwróć go na drugą stronę i smaż przez ten sam czas, aż będzie całkowicie ugotowany. Więc smaż całą rybę. Podajemy do dowolnego przystawki i nie zapominamy o pysznej sałatce. Smacznego!

danie na lunch i kolację, na dni powszednie i święta, dla miłośników ryb i prostych potraw. Można go przygotować na każdą okazję i bez. Jestem pewien, że będziesz zadowolony z faktu, że tilapia jest uważana za niskokaloryczną-jedna sto gramowa porcja zawiera tylko 96 kcal, co czyni tę rybę niezbędnym produktem dietetycznym. Ponadto jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego niskokalorycznego białka - 100 gramów ryb zawiera 20 gramów białka, co stanowi 25 % dziennej wartości. Tilapia zawiera kwasy tłuszczowe omega - 3, których korzyści zdrowotne prawdopodobnie słyszało wielu z nas, jeśli nie wszyscy. Podsumowując, chcę powiedzieć, że ta ryba ma doskonałe właściwości odżywcze, ma delikatne białe mięso i doskonały smak, dzięki czemu jest nazywana "Królewskim okoniem". Przygotuj się i Ty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Tilapia - 103   kcal/100g

Podobne przepisy