ryba Sargan smażona na patelni

bardzo niezwykła i niesamowicie apetyczna ryba! Mięso ryb Sargan jest niesamowicie smaczne, delikatne i pożywne. Ryba praktycznie nie zawiera Kości, dlatego nadaje się do menu dla dzieci. Przygotowanie jest łatwe i proste!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 5 g
tłuszcze 63 % 57 g
węglowodany 32 % 29 g
633 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć rybę Sargan na patelni? Jeśli to możliwe, używaj świeżo złowionych schłodzonych ryb. Jeśli masz zamrożoną tuszę, wyjmij ją z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatrosz rybę, usuń skrzela i obierz łuski. Dobrze spłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami, aby usunąć nadmiar wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój tuszę na małe kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Nie możesz smażyć głowy, tutaj na twoje życzenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grzbiet i żebra ryby Sargan są pomalowane na Zielono / turkusowo. Podczas obróbki cieplnej kolor nie jest tracony, ale staje się jaśniejszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na płytkim talerzu wsyp mąkę. Każdy kawałek ryby lekko posolić ze wszystkich stron, a następnie obtoczyć w mące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej rafinowany olej roślinny. Włóż rybę do oleju, zmniejsz płomień do umiarkowanego i smaż, aż na skórze pojawi się złoty kolor. Zajmie to około 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć kawałki na drugą stronę i doprowadź rybę do miękkości. Zajmie to również od 5 do 7 minut. Podczas smażenia przykryłem patelnię pokrywką na 1-2 minuty, aby ryba była lepiej usmażona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż kawałki na serwetkach, aby usunąć nadmiar oleju roślinnego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj Sargan ze świeżymi warzywami lub sałatkami. Udekoruj danie zielonymi liśćmi sałaty i zieleni. Oferuj na gorąco lub na zimno.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bardzo niezwykłe i niesamowicie smaczne!

Sargan to ryba morska, nieco podobna do węgorza i Igloo. Ryba Sargan jest niesamowita, ponieważ ma Kości o zielono-turkusowym odcieniu. Nawet podczas gotowania zupy lub zupy z tej niezwykłej ryby bulion okazuje się jasnozielony.  

istnieje opinia, że Sargan ma taki kolor ze względu na dużą ilość fosforu, ale jest błędny. W rzeczywistości zielony lub turkusowy kolor szkieletu nadaje rybom specjalny pigment biliwerdyny. 

ryba jest bardzo zdrowa i smaczna. Można z niego przygotować wiele przepysznych potraw. Koniecznie spróbuj! 

smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy