Sałatka z pieczonego bakłażana z kolendrą i czosnkiem

Oryginalne i niedrogie danie z dostępnych produktów! Szybki i prosty przepis na letnią sałatkę z pieczonych sezonowych bakłażanów z pikantnym sosem pomidorowym i ziołami kolendry, który mile zaskoczy swoimi wspaniałymi smakami i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 38 % 9 g
157 kcal
IG: 89 / 11 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak w dość prosty i szybki sposób przygotować sezonowe danie z pieczonego bakłażana z czosnkiem i kolendrą, które bez wątpienia spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania sałatki z bakłażana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować danie, przede wszystkim odetnij skórkę z czterech bakłażanów, których całkowita waga wynosi osiemset gramów i pokrój je na małe, dowolne kawałki, które następnie włóż do głębokiej miski i aby bakłażany nie straciły koloru, skrop je jedną łyżką świeżego soku z cytryny i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dwie łyżki skrobi kukurydzianej do wspólnej miski, którą można zastąpić ziemniakiem i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej sto pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego i podgrzej na wysokim ogniu, a następnie dodaj trochę soli do smaku na patelnię i włóż do niej kawałki bakłażana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż kawałki bakłażana na patelni na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż smażone kawałki bakłażana na głębokim talerzu, a następnie dopraw je dwiema łyżkami pikantno-słodkiego sosu pomidorowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj dwa ząbki czosnku do talerza z bakłażanem, które wyciśnij przez prasę i wymieszaj wszystkie składniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś bakłażany z talerza do obszernej miski, a następnie dodaj do niej drobno posiekaną kolendrę do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i wstaw do lodówki na godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugotowaną i zaparzoną sałatkę z bakłażana po upływie czasu ułóż na porcjowanych talerzach i podawaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty i szybki przepis na pyszną sałatkę z bakłażana! Wyjątkowa pod względem smaku przekąska z sezonowych bakłażanów smażonych na patelni wypada korzystnie w porównaniu z gotowanymi w piekarniku, ponieważ niebieskie pozostają soczyste i zachowują swój niepowtarzalny aromat. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy