skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć makrelę w mące na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie. Wyjmij rybę z zamrażarki i pozostaw do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Wypatrosz makrelę, Usuń głowy i ogony. Dokładnie umyj tusze. Pamiętaj, aby usunąć czarny film w brzuchu, w przeciwnym razie w gotowym naczyniu da gorycz. Osusz rybę papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Posolić tusze ze wszystkich stron i pieprzyć do smaku. Obtocz w mące.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Umieść rybę na patelni. Zmniejsz ogień do nieco poniżej średniej i gotuj przez około 7-10 minut.
Krok 5:
Ostrożnie odwróć tusze na drugą stronę, przykryj patelnię pokrywką i smaż, aż będą ugotowane. Zajmie to również około 10 minut.
Krok 6:
Makrela jest gotowa! Podawaj posypane świeżymi ziołami.
makrela jest częściej solona, marynowana lub wędzona. Można go również gotować na parze, smażyć lub gotować. Mięso ryb jest miękkie, tłuste, bogate w minerały, pierwiastki śladowe, kwasy(omega 3) i witaminy.
makrela ma mało kości, dzięki czemu można ją gotować nawet dla dzieci.
tak ugotowana ryba jest bardzo smaczna na ciepło i na zimno. Zaoferuj jej świeże warzywa i sałatki.
pyszne, szybkie i zdrowe!
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g