pieczona makrela w mące na patelni

soczysta, zdrowa i niesamowicie apetyczna ryba na obiad! Makrela w mące na patelni to łatwy i szybki sposób na ugotowanie całej ryby. Danie okazuje się bardzo smaczne, jest to doskonała opcja na lunch lub kolację. Zaoferuj rybom świeże warzywa i różnorodne sosy.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 16 g
tłuszcze 53 % 21 g
węglowodany 8 % 3 g
259 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć makrelę w mące na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie. Wyjmij rybę z zamrażarki i pozostaw do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatrosz makrelę, Usuń głowy i ogony. Dokładnie umyj tusze. Pamiętaj, aby usunąć czarny film w brzuchu, w przeciwnym razie w gotowym naczyniu da gorycz. Osusz rybę papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić tusze ze wszystkich stron i pieprzyć do smaku. Obtocz w mące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Umieść rybę na patelni. Zmniejsz ogień do nieco poniżej średniej i gotuj przez około 7-10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie odwróć tusze na drugą stronę, przykryj patelnię pokrywką i smaż, aż będą ugotowane. Zajmie to również około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Makrela jest gotowa! Podawaj posypane świeżymi ziołami.

makrela jest częściej solona, marynowana lub wędzona. Można go również gotować na parze, smażyć lub gotować. Mięso ryb jest miękkie, tłuste, bogate w minerały, pierwiastki śladowe, kwasy(omega 3) i witaminy. 

makrela ma mało kości, dzięki czemu można ją gotować nawet dla dzieci.

tak ugotowana ryba jest bardzo smaczna na ciepło i na zimno. Zaoferuj jej świeże warzywa i sałatki. 

pyszne, szybkie i zdrowe!

smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy