bakłażan smażony z cebulą do dekoracji

świetny dodatek warzywny do każdego dania - szybki i łatwy. Bakłażan smażony do dekoracji z cebulą jest szczególnie lubiany przeze mnie, ponieważ bakłażan jest bardzo delikatny i dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gorąco polecam gotowanie!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 44 % 8 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ten przepis dotyczy chudego Dania warzywnego, które zachwyci cię swoim smakiem. Będziemy więc potrzebować produktów, które wskazałem w składnikach. Gotowałem z jednego bakłażana,ale możesz natychmiast podwoić ilość produktów i ugotować podwójną porcję tego pysznego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażana, odetnij ogon, pokrój w małe kostki i włóż do głębokiej miski o odpowiednim rozmiarze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie posyp solą, aby wydobyć gorycz i nadmiar płynu. I na razie odłóż na bok na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, umyj i pokrój w duże kostki. Aby zapobiec łzawieniu oczu podczas cięcia, okresowo moczyć nóż w wodzie. Ta metoda zawsze mi pomaga, myślę, że wszystkie hostessy o tym wiedzą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć bakłażany do durszlaka, dokładnie spłucz i pozwól wodzie spłynąć, a następnie lekko wyciśnij nadmiar wilgoci (możesz osuszyć ręcznikiem papierowym).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż do przezroczystości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kawałki bakłażana, wymieszaj je i smaż przez około 7-8 minut, aż będą ugotowane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec smażenia dodaj pieprz i trochę soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gotowe bakłażany do salaterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj koperkiem lub cebulą. Podajemy na ciepło lub na zimno, jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka. Moje danie główne to chude pierogi z kapustą i grzybami, które bardzo dobrze łączyły się ze smażonym bakłażanem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

jeśli lubisz bakłażany, przygotuj danie zgodnie z tym przepisem. To warzywo na pewno znajdziesz na półkach sklepowych o każdej porze roku. Taka przystawka będzie doskonałym dodatkiem do różnych dań głównych: mięsa, ryb, dań drobiowych, a także do wszelkiego rodzaju dodatków: tłuczonych ziemniaków, makaronu, ryżu, kaszy gryczanej itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy