skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Ten przepis dotyczy chudego Dania warzywnego, które zachwyci cię swoim smakiem. Będziemy więc potrzebować produktów, które wskazałem w składnikach. Gotowałem z jednego bakłażana,ale możesz natychmiast podwoić ilość produktów i ugotować podwójną porcję tego pysznego.
Krok 2:

Umyj bakłażana, odetnij ogon, pokrój w małe kostki i włóż do głębokiej miski o odpowiednim rozmiarze.
Krok 3:

Następnie posyp solą, aby wydobyć gorycz i nadmiar płynu. I na razie odłóż na bok na 30 minut.
Krok 4:

Obierz cebulę, umyj i pokrój w duże kostki. Aby zapobiec łzawieniu oczu podczas cięcia, okresowo moczyć nóż w wodzie. Ta metoda zawsze mi pomaga, myślę, że wszystkie hostessy o tym wiedzą.
Krok 5:

Wrzuć bakłażany do durszlaka, dokładnie spłucz i pozwól wodzie spłynąć, a następnie lekko wyciśnij nadmiar wilgoci (możesz osuszyć ręcznikiem papierowym).
Krok 6:

Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż do przezroczystości.
Krok 7:

Dodaj kawałki bakłażana, wymieszaj je i smaż przez około 7-8 minut, aż będą ugotowane.
Krok 8:

Pod koniec smażenia dodaj pieprz i trochę soli.
Krok 9:

Włóż gotowe bakłażany do salaterki.
Krok 10:

Udekoruj koperkiem lub cebulą. Podajemy na ciepło lub na zimno, jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka. Moje danie główne to chude pierogi z kapustą i grzybami, które bardzo dobrze łączyły się ze smażonym bakłażanem.
Krok 11:

Smacznego!
jeśli lubisz bakłażany, przygotuj danie zgodnie z tym przepisem. To warzywo na pewno znajdziesz na półkach sklepowych o każdej porze roku. Taka przystawka będzie doskonałym dodatkiem do różnych dań głównych: mięsa, ryb, dań drobiowych, a także do wszelkiego rodzaju dodatków: tłuczonych ziemniaków, makaronu, ryżu, kaszy gryczanej itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g

