Ryżyki smażone z ziemniakami

pyszne i pachnące danie z ziemniaków i imbiru! Mało kto może odmówić smażonych ziemniaków z grzybami leśnymi, gdy poczuje smak tego dania. Trudno się oprzeć. To proste w składzie i sposobie przygotowania danie, z którym poradzi sobie nawet niedoświadczona Gospodyni domowa, nadaje się nawet do menu osób poszczących i wegetarian. Ponieważ grzyby leśne, w tym grzyby Rude, są bogate w białko i bardzo sycące, co pozwala im stawiać je na tym samym poziomie co mięso. A w sezonie zbierania grzybów leśnych najprawdopodobniej wszyscy miłośnicy potraw z grzybów smażą ziemniaki z grzybami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 65 % 11 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść grzyby z liści, gruzu i ziemi, Usuń robaki. Napełnij je zimną wodą, dokładnie spłucz. Włóż grzyby do emaliowanego rondla, zalej wodą, dodaj trochę soli i gotuj przez 30 minut na średnim ogniu, od momentu zagotowania wody. Spuść wodę z patelni. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka, ponownie spłucz wodą, pozwól grzybom wyschnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ziemniaki, obierz, pokrój w paski lub inny kształt według uznania. Posiekane ziemniaki ponownie myjemy pod bieżącą zimną wodą i kładziemy na ręczniku papierowym, aby nadmiar płynu został wchłonięty. Dzięki takiemu działaniu ziemniaki nie rozpadną się podczas smażenia i nie poluzują się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż na nim cebulę, aż się zarumieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż cebulę na patelni. Jeśli grzyby są małe, zostawiamy je w całości, jeśli są duże, kroimy je na połówki, ćwiartki lub kostki według uznania i smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż grzyby z cebulą przez piętnaście minut pod pokrywką, okresowo mieszaj zawartość patelni drewnianą szpatułką. Smażyć na średnim ogniu. Dodaj ziemniaki do grzybów. Zmniejszamy ogień. Smażyć najpierw pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, delikatnie wymieszaj grzyby z ziemniakami drewnianą szpatułką, aby ziemniaki nie pękły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż przez około 10 minut bez przykrycia, od czasu do czasu delikatnie obracając zawartość patelni, aby ziemniaki równomiernie się zarumieniły. Sól do smaku, delikatnie wymieszaj. Wyłącz ogień. Podajemy do stołu. nie zamykaj patelni pokrywką do podania, aby ziemniaki nie stały się miękkie. W razie potrzeby na wierzch można posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy