skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić smażone ziemniaki z bakłażanem?
1. Obierz, umyj ziemniaki, pokrój na ćwiartki, usmaż na oleju roślinnym, aż się zarumienią.
2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie, Dodaj do ziemniaków.
3. Marchewki również obrać, umyć, pokroić na pół wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki. Wyślij po cebuli, smaż na małym ogniu przez 10 minut.
4. Bakłażan umyć, pokroić w drobną kostkę, włożyć na patelnię, smażyć przez kolejne 8-10 minut.
5. W tym czasie warzywa powinny stać się miękkie. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do pozostałych składników, sól, pieprz do smaku, trzymaj w ogniu przez kolejne 2 minuty.
6. Umyj warzywa, posiekaj nożem, posyp gotowe warzywa.
jedz dla zdrowia!
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g