pieczone ziemniaki z bakłażanem

bogaty dodatek warzywny do mięsa-nigdy nie smakuje lepiej! Smażone ziemniaki z bakłażanem można podawać nie tylko jako dodatek, ale także jako niezależne danie. Możesz uzupełnić danie sosami, a także wzbogacić je ulubionymi przyprawami i przyprawami do smaku.
nianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 57 % 12 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

jak zrobić smażone ziemniaki z bakłażanem?

1. Obierz, umyj ziemniaki, pokrój na ćwiartki, usmaż na oleju roślinnym, aż się zarumienią.

2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie, Dodaj do ziemniaków.

3. Marchewki również obrać, umyć, pokroić na pół wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki. Wyślij po cebuli, smaż na małym ogniu przez 10 minut.

4. Bakłażan umyć, pokroić w drobną kostkę, włożyć na patelnię, smażyć przez kolejne 8-10 minut.

5. W tym czasie warzywa powinny stać się miękkie. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do pozostałych składników, sól, pieprz do smaku, trzymaj w ogniu przez kolejne 2 minuty.

6. Umyj warzywa, posiekaj nożem, posyp gotowe warzywa.

jedz dla zdrowia!

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy