skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić żydowskie placki ziemniaczane latkes? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą, a także ekwipunek i patelnię do ich smażenia. Dokładnie umyj rośliny okopowe szczotką i osusz. Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito.
Krok 2:
Obierz ziemniaki obieraczką do warzyw. Ustaw durszlak w głębokiej misce. Obrane ziemniaki zetrzyj na średniej tarce, a następnie włóż do durszlaka i pozostaw na 30 minut, aby nadmiar płynu ze szkła ziemniaczanego.
Krok 3:
Piekarnik rozgrzej do 100°C. Po pół godzinie wyciśnij ziemniaki, pozwól sokowi spłynąć bezpośrednio do miski. Teraz z miski, w której spływały ziemniaki, spuść nagromadzony płyn. Na dnie pojemnika powinien pozostać biały osad-jest to skrobia ziemniaczana. Zostaw go, przyda się.
Krok 4:
Następnie wymieszaj starte ziemniaki, przesianą mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i sól w osobnym pojemniku.
Krok 5:
Następnie dodaj śmietanę do mieszanki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Teraz przejdź bezpośrednio do pieczenia placków ziemniaczanych. Aby to zrobić, wlej olej roślinny na patelnię i podpal, podgrzej. Następnie rozłóż masę ziemniaczaną na patelni za pomocą łyżki stołowej, tworząc naleśniki. Gotuj je w małych partiach, smażąc na dużym ogniu przez 1,5 minuty z każdej strony.
Krok 7:
Umieść smażone latkes na blasze do pieczenia, w latce lub naczyniu do pieczenia. Po usmażeniu i ułożeniu wszystkich naleśników na blasze do pieczenia / formie wyślij je do piekarnika nagrzanego do 100°C. Gotuj je przez 7-10 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 8:
Przygotuj sos śmietanowy. Aby to zrobić, w pojemniku wymieszaj tylko dwa składniki: śmietanę i czerwony kawior. W rzeczywistości do tych naleśników można podawać tylko śmietanę, ale z kawiorem smak potrawy staje się jaśniejszy i bogatszy.
Krok 9:
Gotowe latkes ziemniaczane podawaj na gorąco, po prostu połóż je na talerzu i polej sosem śmietanowo-kawiorowym. To tradycyjne danie na żydowską Chanukę, ale można je jeść w inne dni)
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
Uwaga:
podczas gotowania latkes ziemniaki nie mogą być obierane. Skórka ziemniaczana nada potrawie apetyczny brązowy kolor i bardziej chrupiącą skórkę. Ale w tym przypadku ziemniaki należy bardzo dokładnie umyć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g