Latkes na Chanuka żydowskie placki ziemniaczane

chrupiący, delikatny, a jednocześnie niesamowicie jasny smak! Latkes to danie kuchni żydowskiej, placki ziemniaczane przypominające placki ziemniaczane. Ale mają swoje subtelności gotowania, o których dowiesz się w tym przepisie. Jeśli podasz je z sosem śmietanowo-kawiorowym, będą również wyglądać świątecznie!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 60 % 18 g
163 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić żydowskie placki ziemniaczane latkes? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą, a także ekwipunek i patelnię do ich smażenia. Dokładnie umyj rośliny okopowe szczotką i osusz. Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki obieraczką do warzyw. Ustaw durszlak w głębokiej misce. Obrane ziemniaki zetrzyj na średniej tarce, a następnie włóż do durszlaka i pozostaw na 30 minut, aby nadmiar płynu ze szkła ziemniaczanego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Piekarnik rozgrzej do 100°C. Po pół godzinie wyciśnij ziemniaki, pozwól sokowi spłynąć bezpośrednio do miski. Teraz z miski, w której spływały ziemniaki, spuść nagromadzony płyn. Na dnie pojemnika powinien pozostać biały osad-jest to skrobia ziemniaczana. Zostaw go, przyda się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wymieszaj starte ziemniaki, przesianą mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i sól w osobnym pojemniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj śmietanę do mieszanki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przejdź bezpośrednio do pieczenia placków ziemniaczanych. Aby to zrobić, wlej olej roślinny na patelnię i podpal, podgrzej. Następnie rozłóż masę ziemniaczaną na patelni za pomocą łyżki stołowej, tworząc naleśniki. Gotuj je w małych partiach, smażąc na dużym ogniu przez 1,5 minuty z każdej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść smażone latkes na blasze do pieczenia, w latce lub naczyniu do pieczenia. Po usmażeniu i ułożeniu wszystkich naleśników na blasze do pieczenia / formie wyślij je do piekarnika nagrzanego do 100°C. Gotuj je przez 7-10 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj sos śmietanowy. Aby to zrobić, w pojemniku wymieszaj tylko dwa składniki: śmietanę i czerwony kawior. W rzeczywistości do tych naleśników można podawać tylko śmietanę, ale z kawiorem smak potrawy staje się jaśniejszy i bogatszy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe latkes ziemniaczane podawaj na gorąco, po prostu połóż je na talerzu i polej sosem śmietanowo-kawiorowym. To tradycyjne danie na żydowską Chanukę, ale można je jeść w inne dni)

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

Uwaga:

podczas gotowania latkes ziemniaki nie mogą być obierane. Skórka ziemniaczana nada potrawie apetyczny brązowy kolor i bardziej chrupiącą skórkę. Ale w tym przypadku ziemniaki należy bardzo dokładnie umyć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy