skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy składniki, które tego wymagają:
- obierz czosnek, a następnie drobno posiekaj nożem;
- dobrze umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój je w cienkie paski;
- umyj i pokrój grzyby na małe kawałki;
- umyj kapustę pekińską pod bieżącą wodą, osusz ją ręcznikami papierowymi do kuchni i drobno posiekaj.
2. Przygotowujemy nadzienie. Umieść patelnię wok na dużym ogniu, wlej do niej olej roślinny i podgrzej. Następnie włóż posiekany czosnek na patelnię, szybko wymieszaj i dodaj mieloną wieprzowinę i grzyby. Smaż je, mieszając i rozbijając mięso mielone na kawałki, prawie do miękkości. Następnie włóż kiełki fasoli, słomkę marchewkową, posiekaną kapustę na patelnię. Po wymieszaniu gotujemy wszystko razem przez 3 minuty.
następnie dodaj mąkę kukurydzianą, sosy sojowe i ostrygowe, kontynuuj gotowanie przez minutę. Nie zapomnij wymieszać. Jeśli pozostanie dużo płynu, należy go odparować, wydłużając czas gotowania. Z płynnym nadzieniem sajgonki nie będą działać. Po rozłożeniu nadzienia na szerokim naczyniu i schłodzeniu do temperatury pokojowej. Nie można owinąć gorącego nadzienia-papier ryżowy po prostu się rozerwie!
3. Formujemy sajgonki. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i wodę. Ta mieszanka pomoże utrzymać papier ryżowy razem, aby rolki nie rozwijały się podczas smażenia. Bierzemy opakowania po jednym kawałku, a resztę trzymamy pod wilgotnym ręcznikiem. Umieść opakowanie gładką stroną do dołu i szorstką stroną do góry. To nie jest ważne, ale okaże się piękniejsze.
na środku opakowania umieszczamy niewielką ilość nadzienia (całość należy podzielić na około 20 części, aby wystarczyło na wszystkie opakowania). Zwijamy rolki, naprawiamy krawędzie, smarując płynną mieszanką. Po owinięciu bułki mają około 12 cm długości i 2,5 cm grubości. Powtarzamy to samo z resztą papieru ryżowego.
4. Podgrzewamy patelnię wok na średnim ogniu, wlewamy do niej olej roślinny, który dobrze podgrzewamy. Rozłóż sajgonki na patelni w porcjach po kilka sztuk i smaż przez 1,5-2 minuty, od czasu do czasu obracając, aby usmażyły się ze wszystkich stron. Gotowe sajgonki są przenoszone na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
5. Wymieszaj wszystkie składniki na sos słodko-kwaśny.
podawaj gorące sajgonki z sosem i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g
- Papier ryżowy - 333 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g