pieczony squash z czosnkiem

możesz podawać squash z sosem śmietanowo-ziołowym. Wcześniej próbowałem tylko marynowanych kabaczków. Teściowa czasami zamyka je razem z innymi warzywami. Ja sam jakoś nie miałem okazji gotować świeżych. Jednak tego lata zobaczyłem w sklepie kilka bardzo pięknych żółtych kabaczków i postanowiłem nadrobić zaległości. Aby je przygotować, najpierw zdecydowałem, jak często gotuję cukinię-smaż, wcześniej panierując w mące. Smak bardzo przypomina cukinię, ale jest bardziej gęsty i chrupiący.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 61 % 11 g
94 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do przygotowania smażonych kabaczków potrzebujemy: młodych kabaczków, czosnku, mąki do panierowania, oleju roślinnego do smażenia, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Squash umyć, osuszyć, odciąć ogony i pokroić w plastry o grubości około 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż squash do głębokiej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czosnek, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut. Następnie spuść uwolniony płyn.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mąkę na płaski talerz i zwiń w nim plasterki squasha ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć Kabaczek. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś plasterki squasha na talerz. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, możesz położyć je na ręczniku papierowym. Smacznego!

dynia (dynia talerzowa) pojawiła się w Rosji nie tak dawno temu. Jest wybredny w warunkach środowiskowych, więc nie jest popularny wśród ogrodników. To warzywo jest wskazane w żywieniu dietetycznym, bogate w witaminy, pierwiastki śladowe i składniki odżywcze.

w gotowaniu Kabaczek jest używany w taki sam sposób jak cukinia. Są duszone, gotowane, marynowane, pieczone. Do obróbki cieplnej użyj patelni, grilla lub piekarnika. Z tych warzyw robi się kawior, dżem, a także dodaje się je do różnych sałatek. Marynowane kabaczki smakują jak borowiki.

Squash łączy się z wieloma aromatycznymi przyprawami i świetnie nadaje się do nadziewania. Owoce zaczynają się od mięsa, sera, słodkiej śmietany, grzybów lub sera.

Dynia talerzowa nadaje się do żywienia dietetycznego, ponieważ zawiera ogromną ilość błonnika i składników odżywczych, a jednocześnie jest produktem niskokalorycznym. Jest przydatny do usuwania nadmiaru cholesterolu z organizmu i normalizacji metabolizmu. Doskonale komponuje się z innymi produktami, co pozwala urozmaicić dietę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Patisson - 18   kcal/100g

Podobne przepisy