pierogi smażone na patelni

pyszne i ciekawe danie na lunch lub kolację! Smażone pierogi to świetna opcja, aby pięknie podać gotowane pierogi pozostałe po obiedzie, okazuje się nie tylko oryginalne, ale także bardzo smaczne. Aby danie było kompletne do podania, pierogi można smażyć z jajkiem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 34 % 15 g
węglowodany 48 % 21 g
246 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić smażone pierogi na patelni? Przygotuj składniki na danie. Zacznij od zrobienia ciasta na pierogi. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski, zrób małe zagłębienie w środku. Wbij jajko kurze do miski z mąką, dodaj sól i wlej olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagnieść ciasto, najpierw wymieszać ciasto łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto się ułoży, połóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej. Użyj rąk, aby zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Włóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na pół godziny. Dzięki odpoczynkowi w chłodnym miejscu ciasto stanie się bardziej posłuszne w pracy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj mielone pierogi. Pierogi będą smaczniejsze i bardziej soczyste z nadzieniem mięsnym z mieszanki wołowiny i wieprzowiny. Aby uzyskać bardziej dietetyczne danie, możesz użyć mięsa drobiowego (kurczaka lub indyka) jako nadzienia mięsnego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mięso mielone można kupić gotowe od zaufanego producenta lub samodzielnie nakręcić ze świeżego mięsa. W misce z mięsem mielonym dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki mięsnej, aby mięso mielone było bardziej soczyste, wlej do niego kilka łyżek wody i ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na kilka części. Z każdego kawałka ciasta rozwałkuj cienką kiełbasę, pokrój na małe kawałki. Zwiń każdy kawałek w małe ciasto. Aby przyspieszyć proces gotowania pierogów, całe ciasto można zwinąć w cienką warstwę i wyciąć puste miejsca na pierogi szklanką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść łyżeczkę mielonego mięsa na środku każdego ciasta, przymocuj brzegi ciasta, zwiń je, aby uzyskać schludny pierog.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść garnek z wodą na kuchence, dodaj trochę soli. Gdy woda się zagotuje, zanurz w niej puste pierogi. Natychmiast wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Gotuj pierogi przez około 10 minut, wyjmij je łyżką cedzakową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W osobnej misce ubij jajko kurze szczyptą soli i szczyptą czarnego mielonego pieprzu. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż pierogi na maśle. Podsmaż je z obu stron, aż się zarumienią. Napełnij pierogi mieszanką jajeczną i trzymaj na ogniu pod przykryciem przez około trzy minuty. Podawaj danie ze świeżymi ziołami i warzywami. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy