bakłażan smażony z cebulą

bakłażan-prosty i gustowny! Koniecznie spróbuj! Bakłażan smażony z cebulą to doskonały dodatek warzywny do mięsa i ryb, a także smaczny do jedzenia z kromką białego chleba. Do tego dania można podać sos śmietanowo-czosnkowy, doskonale uzupełni smak warzyw.
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 59 % 10 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Myjemy bakłażany, kroimy w plastry, wkładamy do rondla, solimy, mieszamy, odstawiamy na 10 minut.

2. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, smaż na oleju roślinnym przez 2-3 minuty, a następnie rozłóż bakłażany na cebuli, smaż przez 10 minut.

3. Wlać ocet balsamiczny i ocet sojowy do bakłażana, trochę soli i pieprzu do smaku, trzymać w ogniu przez kilka minut.

podawaj na stole w ciepłej formie, bardzo smacznej z sosem śmietanowo-czosnkowym.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy