gromadnik smażony w cieście
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyść rybę, umyj. Szczególnie ostrożnie usuń czarny film z brzucha, dzięki czemu gotowe danie może być gorzkie.
2. W misce rozbij jajko, dodaj do niego mąkę, sól, wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj - okazało się ciasto.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż do niego rybę, zanurzając każdą w cieście.
4. Smaż rybę na średnim ogniu przez 3 minuty (do złotego koloru), a następnie odwróć.
5. Smaż z drugiej strony również przez 3 minuty.
podawaj ryby na gorąco lub lekko schłodzone ze świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g