gromadnik smażony w cieście

Smażona ryba w chrupiącym cieście to świetny pomysł na pyszny obiad! W naszej rodzinie uwielbiają gromadnik smażony w cieście. Przygotowujemy go zarówno na obiad, jak i jako przekąskę. Bardzo smaczne i pożywne, zwłaszcza ze świeżymi ziołami. A gotowanie takiej ryby jest bardzo proste i szybkie, zacznijmy?
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 17 % 5 g
175 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Oczyść rybę, umyj. Szczególnie ostrożnie usuń czarny film z brzucha, dzięki czemu gotowe danie może być gorzkie.
2. W misce rozbij jajko, dodaj do niego mąkę, sól, wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj - okazało się ciasto.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż do niego rybę, zanurzając każdą w cieście.
4. Smaż rybę na średnim ogniu przez 3 minuty (do złotego koloru), a następnie odwróć.
5. Smaż z drugiej strony również przez 3 minuty.

podawaj ryby na gorąco lub lekko schłodzone ze świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy