Sałatka z pieczonej wołowiny z sezamem i pieprzem

jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno! W tej sałatce ze smażoną wołowiną połączono świeże, chrupiące warzywa i jędrne, soczyste mięso. Czego jeszcze potrzebujesz na lekką, ale satysfakcjonującą kolację? Twoje gospodarstwa domowe spotkają się w kuchni, zanim zadzwonisz do nich na stół!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 29 % 7 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wołowiny i sezamu? Aby przygotować sałatkę ze smażoną wołowiną, przygotuj niezbędne składniki. Lepiej jest wziąć pomidory o małej średnicy, odpowiednie są do tego wiśnie lub Baku (są tak okrągłe jak wiśnie, ale półtora raza więcej), odpowiednie są również pomidory śliwkowe. Możesz wziąć zwykłe duże, ale z małą sałatką wygląda ciekawiej. Umyj i osusz wszystkie warzywa i zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotuj mięso. Opłucz wołowinę i osusz. Odetnij wszystkie filmy i żyły, jeśli takie istnieją. Pokrój mięso na małe porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż wołowinę do miski. Przykryj sosem sojowym i olejem roślinnym. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30-40 minut. Sos sojowy i olej roślinny można wcześniej wymieszać w misce. Dzięki temu marynowaniu mięso staje się mniej twarde. Jednocześnie sos sojowy całkowicie zastępuje sól, więc nie ma potrzeby dodatkowego solić mięsa i sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ogórki w plasterki. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej suchą patelnię na dużym ogniu. Ułóż kawałki wołowiny i podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie odwróć kawałki na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Dzięki prażeniu na dużym ogniu soki szybko zamykają się w mięsie, a wołowina zachowa soczystość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej resztki marynaty z wołowiny na patelnię, zmniejsz ogień do średniego i gotuj mięso w sosie przez około 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękkie. ! Sos, który pozostanie po usmażeniu wołowiny posłuży nam jako sos sałatkowy. Dlatego jeśli na patelni pozostanie mało sosu, wlej kolejne 2-3 łyżki. L. (lub więcej) sos sojowy i olej roślinny i jeszcze trochę dusić mięso.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na talerzu ułóż liście sałaty, pokrojone pomidory, ogórki i paprykę. Rozłóż gorące kawałki smażonej wołowiny na wierzchu bezpośrednio z patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej sałatkę sosem pozostałym na patelni z wołowiny, posyp sezamem i natychmiast podawaj. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy