skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wołowiny i sezamu? Aby przygotować sałatkę ze smażoną wołowiną, przygotuj niezbędne składniki. Lepiej jest wziąć pomidory o małej średnicy, odpowiednie są do tego wiśnie lub Baku (są tak okrągłe jak wiśnie, ale półtora raza więcej), odpowiednie są również pomidory śliwkowe. Możesz wziąć zwykłe duże, ale z małą sałatką wygląda ciekawiej. Umyj i osusz wszystkie warzywa i zioła.
Krok 2:
Na początek przygotuj mięso. Opłucz wołowinę i osusz. Odetnij wszystkie filmy i żyły, jeśli takie istnieją. Pokrój mięso na małe porcje.
Krok 3:
Włóż wołowinę do miski. Przykryj sosem sojowym i olejem roślinnym. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30-40 minut. Sos sojowy i olej roślinny można wcześniej wymieszać w misce. Dzięki temu marynowaniu mięso staje się mniej twarde. Jednocześnie sos sojowy całkowicie zastępuje sól, więc nie ma potrzeby dodatkowego solić mięsa i sałatki.
Krok 4:
Pokrój pomidory w plasterki.
Krok 5:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski.
Krok 6:
Pokrój ogórki w plasterki. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 7:
Podgrzej suchą patelnię na dużym ogniu. Ułóż kawałki wołowiny i podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie odwróć kawałki na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Dzięki prażeniu na dużym ogniu soki szybko zamykają się w mięsie, a wołowina zachowa soczystość.
Krok 8:
Wlej resztki marynaty z wołowiny na patelnię, zmniejsz ogień do średniego i gotuj mięso w sosie przez około 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękkie. ! Sos, który pozostanie po usmażeniu wołowiny posłuży nam jako sos sałatkowy. Dlatego jeśli na patelni pozostanie mało sosu, wlej kolejne 2-3 łyżki. L. (lub więcej) sos sojowy i olej roślinny i jeszcze trochę dusić mięso.
Krok 9:
Na talerzu ułóż liście sałaty, pokrojone pomidory, ogórki i paprykę. Rozłóż gorące kawałki smażonej wołowiny na wierzchu bezpośrednio z patelni.
Krok 10:
Polej sałatkę sosem pozostałym na patelni z wołowiny, posyp sezamem i natychmiast podawaj. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g