skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 - 200 stopni Celsjusza.
2. W małej misce wymieszaj sól, zmielony czarny pieprz, curry i czosnek w proszku, aby uzyskać pikantny smak. Wlej tam oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj składniki. To będzie marynata do mięsa z kurczaka.
3. Dokładnie spłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie zetrzyj kawałek mięsa z wcześniej przygotowaną marynatą ze wszystkich stron. Włóż filety do miski lub innego naczynia i pozostaw kurczaka w marynacie na około 20 minut. Następnie owinąć folią spożywczą i umieścić na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia. Włóż filet z kurczaka do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut, aż będzie ugotowany.
4. Przygotuj wszystkie niezbędne warzywa do dalszego przetwarzania: obierz, spłucz wodą i wysusz. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
5. Wlej trochę oleju roślinnego na małą patelnię i smaż posiekane warzywa na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż będą miękkie i złote.
6. W międzyczasie wyjmij pieczony filet z kurczaka z piekarnika, rozłóż folię, ostudź trochę i pokrój mięso w cienkie paski lub rozłóż na włókna.
7. Do dużej miski przenieś posiekany filet z kurczaka i wcześniej smażone warzywa.
8. Otwórz puszkę fasoli i spuść nadmiar płynu. Fasolę w puszkach włożyć również do miski na mięso i warzywa.
9. Dodaj majonez do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Posmakuj i dopraw potrawę solą i czarnym pieprzem do smaku.
10. Opłucz i osusz gałązki kopru, a następnie drobno posiekaj.
Udekoruj gotową sałatkę z kurczakiem, fasolą i pieczoną marchewką koperkiem i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g