Sałatka fasolowa marchewka smażona

niezwykle smaczne i niezwykle pożywne! Sałatka z fasolą i smażoną marchewką może być przygotowana przez każdą gospodynię domową w kuchni. Używając pozornie najprostszych składników, rezultatem jest niebanalne połączenie smakowe. Ponadto taka sałatka jest niezwykle satysfakcjonująca i pożywna i zawiera wiele białek, które znajdują się w mięsie z kurczaka i fasoli.
nataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 31 % 9 g
174 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik na 180 - 200 stopni Celsjusza.

2. W małej misce wymieszaj sól, zmielony czarny pieprz, curry i czosnek w proszku, aby uzyskać pikantny smak. Wlej tam oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj składniki. To będzie marynata do mięsa z kurczaka.

3. Dokładnie spłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie zetrzyj kawałek mięsa z wcześniej przygotowaną marynatą ze wszystkich stron. Włóż filety do miski lub innego naczynia i pozostaw kurczaka w marynacie na około 20 minut. Następnie owinąć folią spożywczą i umieścić na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia. Włóż filet z kurczaka do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut, aż będzie ugotowany.

4. Przygotuj wszystkie niezbędne warzywa do dalszego przetwarzania: obierz, spłucz wodą i wysusz. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

5. Wlej trochę oleju roślinnego na małą patelnię i smaż posiekane warzywa na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż będą miękkie i złote.

6. W międzyczasie wyjmij pieczony filet z kurczaka z piekarnika, rozłóż folię, ostudź trochę i pokrój mięso w cienkie paski lub rozłóż na włókna.

7. Do dużej miski przenieś posiekany filet z kurczaka i wcześniej smażone warzywa.

8. Otwórz puszkę fasoli i spuść nadmiar płynu. Fasolę w puszkach włożyć również do miski na mięso i warzywa.

9. Dodaj majonez do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Posmakuj i dopraw potrawę solą i czarnym pieprzem do smaku.

10. Opłucz i osusz gałązki kopru, a następnie drobno posiekaj.

Udekoruj gotową sałatkę z kurczakiem, fasolą i pieczoną marchewką koperkiem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy