grillowany ser halloumi

nieopisany smak. Ser po prostu rozpływa się w ustach! Ser halloumi wyróżnia się wysoką temperaturą topnienia, dzięki czemu można go smażyć lub grillować, uzyskując w ten sposób wyjątkową przekąskę.
AlisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 14 g
tłuszcze 72 % 38 g
węglowodany 2 % 1 g
239 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

Halloumi lub Halloumi to bajecznie pyszny ser kuchni cypryjskiej, powszechnie znany w Europie, jest ulubionym w kuchni greckiej. Ser halumi jest wytwarzany z mieszanki mleka owczego i koziego, czasami może zawierać mleko krowie. Ma konsystencję podobną do mozzarelli, ma lekko solony smak. Osobliwością przygotowania tego sera jest to, że ze względu na wyższą niż inne sery temperaturę topnienia można smażyć na apetycznie piękną ciemnozłotą skórkę. Grillowany ser halloumi jest używany jako nadzienie do różnych sałatek, można go również podawać osobno z pieczonymi warzywami. Łączy się z plasterkami wędzonej jagnięciny lub wieprzowiny.

jak usmażyć ser?

1. Przygotuj składniki.

2. Ser halumi należy pokroić w plastry o grubości nie większej niż 1 cm, a następnie osuszyć kawałki ręcznikami papierowymi. Następnie połóż plastry sera na talerzu i dokładnie posmaruj obie strony oliwą z oliwek.

3. Rozgrzej patelnię nieprzywierającą na dużym ogniu.

4. Smaż ser na gorącej patelni na dużym ogniu, aż każdy plasterek uzyska złotobrązową skórkę. Około 1 minuty po pierwszej stronie i 1-2 minuty po drugiej stronie.

5. Połóż grillowany ser halloumi na talerzu. Pomidory koktajlowe, liście mięty i świeżo zmielony czarny pieprz są bardzo idealne do dekoracji. Ta przystawka doskonale podkreśla smak grillowanego sera, a mięta ma naturalne właściwości antybakteryjne, co wydłuża okres przydatności do spożycia gotowanego halumi.

podczas gotowania ser powinien mięknąć, ale płyn nie powinien z niego wypływać. Możesz szturchać ser widelcem, aby sprawdzić jego konsystencję.

staraj się spożywać ser w dniu gotowania, nie pozostawiając go na kolejne dni. Ponieważ schłodzony grillowany ser halloumi staje się dość twardy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy