skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć pieczarki z czosnkiem bez patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Pieczarki są odpowiednie zarówno zwykłe, białe, jak i Królewskie. Możesz jednak gotować według tego przepisu dowolne grzyby, nawet mrożone-tylko najpierw należy je dobrze rozmrozić i spuścić nadmiar płynu.
Krok 2:
Umyj grzyby-radzę użyć specjalnego narzędzia do mycia grzybów i szczotki do mycia warzyw-w końcu pod czapką pieczarek gromadzi się dużo brudu. Pokrój grzyby na średniej wielkości kawałki.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być dowolna roślina: od niedrogiego oleju słonecznikowego po elitarną oliwę. Ale jeśli zamierzasz smażyć na oleju, musi być rafinowany, aby nie przypalić się na patelni. Umieść pokrojone pieczarki na patelni.
Krok 4:
Sól grzyby. W razie potrzeby możesz dodać swoje ulubione zioła lub przyprawy. Jak na mój gust jest tu wystarczająco dużo przypraw: zielona cebula, czosnek, pietruszka i cytryna.
Krok 5:
Umyj zieloną cebulę, osusz i posiekaj.
Krok 6:
Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do grzybów.
Krok 7:
Czosnek obrać, posiekać, a także dodać na patelnię. Przepuściłem czosnek przez prasę, ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać nożem.
Krok 8:
Pieprz danie. Używam mieszanki ostrych rodzajów papryki, ale może to być również jedna mielona ostra papryka: czerwona lub czarna. Miłośnicy pikantnych mogą dodać mieloną paprykę.
Krok 9:
Umyj pietruszkę, osusz i posiekaj.
Krok 10:
Dodaj pietruszkę do grzybów i zdejmij naczynie z ognia.
Krok 11:
Ostatnim akcentem jest sok z cytryny. Możesz użyć gotowego soku z cytryny wyprodukowanego fabrycznie. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, zalecam wstępne umycie go bardzo gorącą wodą lub nawet spalenie wrzącą wodą - w ten sposób cytryna da znacznie więcej soku. Upewnij się również, że nasiona cytryny nie dostaną się do naczynia - lepiej użyć małego sita.
Krok 12:
Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g