pieczone pieczarki z czosnkiem na patelni

pieczone pieczarki z ziołami i czosnkiem! Pikantne smażone pieczarki ze świeżą natką pietruszki, młodym czosnkiem i subtelną nutą cytryny - danie wcale nie jest trudne do przygotowania, ale zwykłe pieczarki wyglądają tutaj bardzo oryginalnie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 58 % 7 g
węglowodany 8 % 1 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć pieczarki z czosnkiem bez patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Pieczarki są odpowiednie zarówno zwykłe, białe, jak i Królewskie. Możesz jednak gotować według tego przepisu dowolne grzyby, nawet mrożone-tylko najpierw należy je dobrze rozmrozić i spuścić nadmiar płynu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj grzyby-radzę użyć specjalnego narzędzia do mycia grzybów i szczotki do mycia warzyw-w końcu pod czapką pieczarek gromadzi się dużo brudu. Pokrój grzyby na średniej wielkości kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być dowolna roślina: od niedrogiego oleju słonecznikowego po elitarną oliwę. Ale jeśli zamierzasz smażyć na oleju, musi być rafinowany, aby nie przypalić się na patelni. Umieść pokrojone pieczarki na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól grzyby. W razie potrzeby możesz dodać swoje ulubione zioła lub przyprawy. Jak na mój gust jest tu wystarczająco dużo przypraw: zielona cebula, czosnek, pietruszka i cytryna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj zieloną cebulę, osusz i posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do grzybów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czosnek obrać, posiekać, a także dodać na patelnię. Przepuściłem czosnek przez prasę, ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieprz danie. Używam mieszanki ostrych rodzajów papryki, ale może to być również jedna mielona ostra papryka: czerwona lub czarna. Miłośnicy pikantnych mogą dodać mieloną paprykę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pietruszkę, osusz i posiekaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pietruszkę do grzybów i zdejmij naczynie z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostatnim akcentem jest sok z cytryny. Możesz użyć gotowego soku z cytryny wyprodukowanego fabrycznie. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, zalecam wstępne umycie go bardzo gorącą wodą lub nawet spalenie wrzącą wodą - w ten sposób cytryna da znacznie więcej soku. Upewnij się również, że nasiona cytryny nie dostaną się do naczynia - lepiej użyć małego sita.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy