smażone pierogi z cebulą na patelni

najsmaczniejszy, najbardziej satysfakcjonujący i najszybszy obiad dla całej rodziny! Spróbuj pierogów smażonych na patelni z cebulą, zaskocz swoich bliskich wspaniałym daniem, którego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 15 minut! Dla dorosłych i dzieci, z keczupem, kwaśną śmietaną i nie tylko!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 55 % 24 g
254 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć pierogi na patelni z cebulą? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Pierogi można stosować domowe mrożone lub zakupione. Olej weź oliwę lub dowolny bezwonny olej roślinny. Możesz dodatkowo użyć ulubionych suchych przypraw i przypraw do smaku. Czasami dodaję szczypiorek pokrojony tak drobno, jak to możliwe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w cienkie półpierścienie lub nieco mniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z grubym dnem podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Wyślij cebulę na patelnię i pozostaw na kilka sekund, aż cebula będzie lekko przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pierogi do cebuli w jednej równej warstwie. Sól do smaku, pieprz i posyp ulubionymi przyprawami. Czasami używam mieszanki ziół prowansalskich lub szczypty chmielu-suneli. Wszystko dobrze wymieszaj. Zmniejsz płomień kuchenki do minimum, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw pierogi do duszenia na 10-15 minut. Miałem małe pierogi, więc zajęło mi to 10 minut, aby je ugotować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Otwórz pokrywkę po dwóch do trzech minutach i sprawdź, czy cebula przypala się pierogami? Czasami mrożone pierogi uwalniają wystarczającą ilość płynu do gotowania. Jeśli nie ma płynu, wlej 2-3 łyżki. l Woda i ponownie przykryj pokrywką. Podczas gotowania wymieszaj pierogi 2-3 razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie zdejmij pokrywkę, lekko zwiększ płomień pod patelnią i mieszając usmaż pierogi do pożądanego stopnia. Gotowe pierogi posyp drobno posiekanymi ziołami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj na gorąco.

smażone pierogi można podawać jako samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi zakupionymi sosami, a także sosami własnego przygotowania. Zaproponuj pierogi lecho, adjika i wszelkie sałatki z zimowych preparatów. 

ze względu na łatwość przygotowania przepis na smażone pierogi posłuży jako ratunek dla początkujących gospodyń domowych i studentów. 

smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierogi - 255   kcal/100g

Podobne przepisy