skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć pierogi na patelni z cebulą? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Pierogi można stosować domowe mrożone lub zakupione. Olej weź oliwę lub dowolny bezwonny olej roślinny. Możesz dodatkowo użyć ulubionych suchych przypraw i przypraw do smaku. Czasami dodaję szczypiorek pokrojony tak drobno, jak to możliwe.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półpierścienie lub nieco mniejsze.
Krok 3:
Na patelni z grubym dnem podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Wyślij cebulę na patelnię i pozostaw na kilka sekund, aż cebula będzie lekko przezroczysta.
Krok 4:
Dodaj pierogi do cebuli w jednej równej warstwie. Sól do smaku, pieprz i posyp ulubionymi przyprawami. Czasami używam mieszanki ziół prowansalskich lub szczypty chmielu-suneli. Wszystko dobrze wymieszaj. Zmniejsz płomień kuchenki do minimum, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw pierogi do duszenia na 10-15 minut. Miałem małe pierogi, więc zajęło mi to 10 minut, aby je ugotować.
Krok 5:
Otwórz pokrywkę po dwóch do trzech minutach i sprawdź, czy cebula przypala się pierogami? Czasami mrożone pierogi uwalniają wystarczającą ilość płynu do gotowania. Jeśli nie ma płynu, wlej 2-3 łyżki. l Woda i ponownie przykryj pokrywką. Podczas gotowania wymieszaj pierogi 2-3 razy.
Krok 6:
Po określonym czasie zdejmij pokrywkę, lekko zwiększ płomień pod patelnią i mieszając usmaż pierogi do pożądanego stopnia. Gotowe pierogi posyp drobno posiekanymi ziołami.
Krok 7:
Podawaj na gorąco.
smażone pierogi można podawać jako samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi zakupionymi sosami, a także sosami własnego przygotowania. Zaproponuj pierogi lecho, adjika i wszelkie sałatki z zimowych preparatów.
ze względu na łatwość przygotowania przepis na smażone pierogi posłuży jako ratunek dla początkujących gospodyń domowych i studentów.
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierogi - 255 kcal/100g