placki rybne ze szczupaka na patelni bez smalcu

bardzo smaczne, niedrogie, apetyczne z prostych potraw. Kotlety szczupakowe na patelni bez tłuszczu doskonale zachowują swój kształt, są gęste i delikatne, nie rozpadają się. Gęstość nadaje im mąka durum, która jest wytwarzana z pszenicy durum. Oczywiście możesz gotować takie kotlety z kaszą manną lub chlebem.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 33 % 11 g
174 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć kotlety szczupakowe na patelni bez smalcu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kotletów szczupakowych z mąką durum.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie sprawdź filety szczupaka pod kątem pestek i pokrój na kawałki. Włóż rybę do miski blendera i zmiksuj, aż będzie gładka. Jeśli twój Blender jest słaby, usuń skórę z filetów, w przeciwnym razie będzie to strzępy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajko do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miękkie masło do filetów jajecznych. Oczywiście zwiększy to zawartość kalorii, ale sprawi, że kotlety będą miękkie i miękkie. Uderz wszystko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś mieloną rybę do miski, sól, pieprz i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mąkę durum do miski i dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i zetrzyj cebulę na grubej tarce. Włóż do miski z mieloną rybą i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut, aby mąka puchła i wchłonęła nadmiar wilgoci.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze ubij mieloną rybę. Aby to zrobić, Zbierz go w dłoni, podnieś nad miskę i rzuć z powrotem. Zrób to 7-10 razy, mięso mielone powinno się zagęścić. Podziel go na równe części i włóż do bułki tartej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zaplanuj i uformuj paszteciki. Możesz nadać im dowolny kształt. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na zimno na 30 minut. Zamiast bułki tartej można użyć mąki durum lub kaszy manny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej na średnim ogniu i smaż kotlety szczupakowe z obu stron, aż będą miękkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy