skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć kotlety szczupakowe na patelni bez smalcu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kotletów szczupakowych z mąką durum.
Krok 2:
Dokładnie sprawdź filety szczupaka pod kątem pestek i pokrój na kawałki. Włóż rybę do miski blendera i zmiksuj, aż będzie gładka. Jeśli twój Blender jest słaby, usuń skórę z filetów, w przeciwnym razie będzie to strzępy.
Krok 3:
Rozbij jajko do miski.
Krok 4:
Dodaj miękkie masło do filetów jajecznych. Oczywiście zwiększy to zawartość kalorii, ale sprawi, że kotlety będą miękkie i miękkie. Uderz wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Przenieś mieloną rybę do miski, sól, pieprz i wymieszaj.
Krok 6:
Wlej mąkę durum do miski i dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Obierz i zetrzyj cebulę na grubej tarce. Włóż do miski z mieloną rybą i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut, aby mąka puchła i wchłonęła nadmiar wilgoci.
Krok 8:
Dobrze ubij mieloną rybę. Aby to zrobić, Zbierz go w dłoni, podnieś nad miskę i rzuć z powrotem. Zrób to 7-10 razy, mięso mielone powinno się zagęścić. Podziel go na równe części i włóż do bułki tartej.
Krok 9:
Zaplanuj i uformuj paszteciki. Możesz nadać im dowolny kształt. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na zimno na 30 minut. Zamiast bułki tartej można użyć mąki durum lub kaszy manny.
Krok 10:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej na średnim ogniu i smaż kotlety szczupakowe z obu stron, aż będą miękkie.
Krok 11:
Smacznego.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g