pieczona wieprzowina z ziemniakami

pyszne domowe! Cała rodzina to pokocha! Kto nie lubi smażonych ziemniaków z wieprzowiną! Możesz rozpieszczać siebie i rodzinę szybkim, obfitym daniem! A także dodaj więcej zieleni i sałatkę ze świeżych warzyw, więc ogólnie będzie cudownie!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 50 % 13 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

do tego przepisu potrzebujesz wieprzowiny jak do steków, bez folii, tłuszczu i kości.
1. Rozmrozić mięso, jeśli jest zamrożone, dobrze spłukać.
wieprzowinę należy pokroić na cienkie kawałki i ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym. Jeśli chcesz, aby cały sok z mięsa trafił na ziemniaki, umieść go na niezbyt rozgrzanej patelni i smaż na małym ogniu. Jeśli chcesz, aby więcej soku pozostało w mięsie i było bardziej soczyste, rozłóż je na dobrze rozgrzanej patelni, aby natychmiast uformować złotą skórkę z obu stron, a następnie zmniejsz ogień. Wtedy więcej soku pozostanie w mięsie.
2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w paski. Będzie wyglądać bardzo apetycznie.
3. Gdy wieprzowina jest trochę usmażona i prawie gotowa, możesz dodać ziemniaki do mięsa, zwiększyć ogień i smażyć trochę, aby ziemniaki miały złotą skórkę. Następnie możesz zmniejszyć ciepło, posolić, dodać chmiel-suneli i umieścić pod pokrywą na wolnym ogniu.
4. W międzyczasie obierz cebulę i drobno posiekaj. Wrzuć ziemniaki i dodaj cebulę na patelnię na ziemniaki, ale nie mieszaj, aby się nie przypaliły, zanim ziemniaki się ugotują. Cebula doda słodkawego smaku temu daniu.
5. Gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie wrzuć wieprzowinę, ziemniaki i cebulę. Jeśli jest zbyt sucho, dodaj trochę więcej oleju roślinnego.
6. Po kolejnych 5-10 minutach sprawdź mięso i ziemniaki pod kątem gotowości. Jeśli są gotowe, nasze danie można ułożyć na talerzach, udekorować posiekanymi ziołami na wierzchu.
podczas gotowania wieprzowiny z ziemniakami możesz zbudować lekką, soczystą sałatkę z pomidorów, ogórków i innych warzyw i podać ją do naszego Dania. Będzie po prostu cudownie!

w tym przepisie możesz użyć innego mięsa, takiego jak kurczak, indyk, królik. Możesz ogólnie zastąpić grzyby, tylko grzyby są dodawane na końcu, ponieważ gotują się bardzo szybko.
można również dodać do ziemniaków cukinię i paprykę sałatkową, aby uczynić to danie bardziej interesującym i aromatycznym.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy