skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć żeberka wieprzowe na patelni z cebulą? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz, pokrój żeberka wieprzowe, aby każdy kawałek miał 1-2 żeberka.
Krok 2:
Opłucz żeberka wieprzowe pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Bardzo dokładnie zetrzyj z nich całą wilgoć.
Krok 3:
Obierz cebulę i czosnek, spłucz zimną wodą i posiekaj. Pokrój cebulę w półpierścienie i przełóż czosnek przez prasę czosnkową.
Krok 4:
Weź Skorod do smażenia z szerokim płaskim dnem, aby zmieścić jak najwięcej żeber. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż przygotowane żeberka i smaż je na dużym ogniu przez 12-15 minut. Odwróć je, aby bardziej równomiernie się zrumieniły.
Krok 5:
Żeberka powinny być bardzo dobrze usmażone i stać się bardzo złote i apetyczne.
Krok 6:
Teraz możesz dodać posiekaną cebulę i czosnek na patelnię. Smaż wszystko razem przez kilka minut, pamiętając o mieszaniu. Następnie wlej trochę gorącej wody i gotuj żeberka pod pokrywką na małym ogniu przez 20-40 minut (w zależności od miękkości mięsa). Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.
Krok 7:
Mięso powinno stać się miękkie. Podczas smażenia woda wyparuje, a żeberka będą soczyste i smaczne.
Krok 8:
Przenieś gotowe pieczone żeberka na półmisek i podawaj na gorąco. Uzupełnij danie mięsne idealnie świeżymi warzywami. Smacznego!
pieczone żeberka wieprzowe można podawać z dowolnym dodatkiem jako główne danie mięsne lub jako gorącą przekąskę do piwa lub innego napoju alkoholowego. Są dobre z sałatką warzywną lub po prostu posiekanymi świeżymi warzywami.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g