żeberka wieprzowe smażone na patelni z cebulą

nieporównywalnie smaczne, apetyczne, na drugie i na przekąskę! Aby smażone żeberka wieprzowe na patelni z cebulą były miękkie i soczyste, musisz je odpowiednio ugotować. Istnieje kilka sekretów, po których otrzymasz idealną gorącą przekąskę do piwa na przyjazne spotkania!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 66 % 25 g
węglowodany 3 % 1 g
277 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć żeberka wieprzowe na patelni z cebulą? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz, pokrój żeberka wieprzowe, aby każdy kawałek miał 1-2 żeberka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz żeberka wieprzowe pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Bardzo dokładnie zetrzyj z nich całą wilgoć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i czosnek, spłucz zimną wodą i posiekaj. Pokrój cebulę w półpierścienie i przełóż czosnek przez prasę czosnkową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź Skorod do smażenia z szerokim płaskim dnem, aby zmieścić jak najwięcej żeber. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż przygotowane żeberka i smaż je na dużym ogniu przez 12-15 minut. Odwróć je, aby bardziej równomiernie się zrumieniły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Żeberka powinny być bardzo dobrze usmażone i stać się bardzo złote i apetyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz możesz dodać posiekaną cebulę i czosnek na patelnię. Smaż wszystko razem przez kilka minut, pamiętając o mieszaniu. Następnie wlej trochę gorącej wody i gotuj żeberka pod pokrywką na małym ogniu przez 20-40 minut (w zależności od miękkości mięsa). Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mięso powinno stać się miękkie. Podczas smażenia woda wyparuje, a żeberka będą soczyste i smaczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe pieczone żeberka na półmisek i podawaj na gorąco. Uzupełnij danie mięsne idealnie świeżymi warzywami. Smacznego!

pieczone żeberka wieprzowe można podawać z dowolnym dodatkiem jako główne danie mięsne lub jako gorącą przekąskę do piwa lub innego napoju alkoholowego. Są dobre z sałatką warzywną lub po prostu posiekanymi świeżymi warzywami.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy