smażone słodkie ziemniaki na patelni z sosem śmietanowym

pyszny i oryginalny obiad dla rodzimych niezwykłych warzyw! Bardzo lubię słodkie ziemniaki w każdej formie. Jest bardzo smaczny smażony. Przypomina jednocześnie ziemniaki i dynię. Nawet jeszcze trochę marchewki. Będzie doskonałym dodatkiem lub niezależnym daniem, na przykład z sosem. Zaczynajmy?
ReveRitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 57 % 16 g
173 kcal
IG: 6 / 88 / 6

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

oczyść słodkie ziemniaki i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, połóż pokrojone słodkie ziemniaki. Posyp solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami.

smaż słodkie ziemniaki na średnim ogniu, aż będą miękkie. Nie musisz zakrywać patelni pokrywką. Ważne jest, aby często nie mieszać słodkich ziemniaków, w przeciwnym razie, ponieważ zwykłe ziemniaki w tym przypadku po prostu pękną. Poczekaj, aż pokryje się skórką od dołu, odwróć ją na drugą stronę. Słodkie ziemniaki będą gotowe, gdy na wierzchu kostek będzie złota i chrupiąca skórka, a wewnątrz staną się miękkie.

podczas smażenia słodkich ziemniaków przygotuj sos. Aby to zrobić, drobno zetrzyj ser. Następnie umieść mały rondel na małym ogniu, wlej mąkę na dno. Trzymaj w ogniu, ciągle mieszając, aż mąka będzie miała ładny złoty kolor. Dodaj roztopione masło, wymieszaj i trzymaj na ogniu przez minutę. Teraz wlej śmietanę, nie przestawaj mieszać mieszanki, aż zgęstnieje. W tym procesie włóż sól i pieprz-szczypta. Gdy zgęstnieje, wlej starty ser i przytrzymaj przez kolejne 1-2 minuty, mieszając. Konieczne jest, aby masa stała się jednorodną konsystencją.

ułóż smażone słodkie ziemniaki na porcjowanych talerzach i podawaj na gorąco z sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Batat - 86   kcal/100g

Podobne przepisy