skład / składniki
metoda gotowania
oczyść słodkie ziemniaki i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, połóż pokrojone słodkie ziemniaki. Posyp solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami.
smaż słodkie ziemniaki na średnim ogniu, aż będą miękkie. Nie musisz zakrywać patelni pokrywką. Ważne jest, aby często nie mieszać słodkich ziemniaków, w przeciwnym razie, ponieważ zwykłe ziemniaki w tym przypadku po prostu pękną. Poczekaj, aż pokryje się skórką od dołu, odwróć ją na drugą stronę. Słodkie ziemniaki będą gotowe, gdy na wierzchu kostek będzie złota i chrupiąca skórka, a wewnątrz staną się miękkie.
podczas smażenia słodkich ziemniaków przygotuj sos. Aby to zrobić, drobno zetrzyj ser. Następnie umieść mały rondel na małym ogniu, wlej mąkę na dno. Trzymaj w ogniu, ciągle mieszając, aż mąka będzie miała ładny złoty kolor. Dodaj roztopione masło, wymieszaj i trzymaj na ogniu przez minutę. Teraz wlej śmietanę, nie przestawaj mieszać mieszanki, aż zgęstnieje. W tym procesie włóż sól i pieprz-szczypta. Gdy zgęstnieje, wlej starty ser i przytrzymaj przez kolejne 1-2 minuty, mieszając. Konieczne jest, aby masa stała się jednorodną konsystencją.
ułóż smażone słodkie ziemniaki na porcjowanych talerzach i podawaj na gorąco z sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Batat - 86 kcal/100g