skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić smażone placki z jabłkami na patelni? Na początek przygotuj ciasto. Przygotuj jedzenie. Kefir i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Możesz użyć bezwonnego oleju z oliwek lub słonecznika.
Krok 2:
W misce połącz kefir, jajka i olej roślinny. Dokładnie ubij wszystkie produkty trzepaczką, aż będą gładkie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 3:
Przesiej mąkę do osobnej miski i wymieszaj z cukrem, sodą i solą. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 4:
W częściach wlej mieszankę mąki do kefiru i zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Zależy to od jakości samej mąki, wielkości jaj i konsystencji kefiru. Ciasto na początku mocno przylega do dłoni, ale po ugniataniu staje się mniej lepkie. Gotowe ciasto pozostaje trochę lepkie, ale nie przykleja się do rąk. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do torby, aby się nie zakwitło.
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć soczyste, słodko-kwaśne jabłka. Wziąłem kilka zwykłych jabłek sezonowych i kilka odmiany Granny Smith. Wskazane jest przyjmowanie jabłek z gęstą, nie luźną miazgą, aby zachowały swój kształt podczas duszenia.
Krok 6:
Jabłka umyj, osusz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Aby już pokrojone jabłka nie ciemniały podczas krojenia reszty, natychmiast włóż je do miski i polej sokiem z cytryny. Każdą nową partię pokrojonych jabłek natychmiast dodaj do miski do pozostałych jabłek i wymieszaj z sokiem z cytryny.
Krok 7:
Dodaj cukier i cynamon do jabłek.
Krok 8:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Umieść masę jabłkową na patelni rozgrzanej na średnim ogniu, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 10-12 minut. Nadmiar płynu powinien odparować, ale same jabłka pozostają nienaruszone i nie gotują się w puree.
Krok 10:
Przenieś gotowe jabłka do miski i ostudź.
Krok 11:
Podziel ciasto na 12-14 identycznych kawałków. Zwiń każdą część w kulkę.
Krok 12:
Kulkę ciasta rozwałkuj wałkiem do ciasta na małe okrągłe lub owalne tortille. Połóż 1 łyżkę na środku tortilli. l nadzienie jabłkowe.
Krok 13:
Ostrożnie ściśnij krawędzie, tworząc Podłużny placek. Podobnie uformuj wszystkie inne paszteciki.
Krok 14:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Powinien całkowicie zakryć dno patelni. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Ułóż placki i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 15:
Następnie odwróć placki na drugą stronę i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
Krok 16:
Przenieś gotowe placki na talerz z ręcznikami papierowymi — wchłoną nadmiar tłuszczu. Podawaj je na gorąco. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g