placki z jabłkami smażone na patelni

apetyczny, rumiany, ze zwykłych potraw, dla całej rodziny! Placki z jabłkami smażone na patelni wcale nie są trudne do przygotowania i bardzo szybko — ciasto ugniata się na kefirze, nie trzeba czekać, aż się pojawi. Smażenie sprawia, że placki są rumiane i niesamowicie smaczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 77 % 30 g
175 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić smażone placki z jabłkami na patelni? Na początek przygotuj ciasto. Przygotuj jedzenie. Kefir i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Możesz użyć bezwonnego oleju z oliwek lub słonecznika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz kefir, jajka i olej roślinny. Dokładnie ubij wszystkie produkty trzepaczką, aż będą gładkie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do osobnej miski i wymieszaj z cukrem, sodą i solą. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W częściach wlej mieszankę mąki do kefiru i zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Zależy to od jakości samej mąki, wielkości jaj i konsystencji kefiru. Ciasto na początku mocno przylega do dłoni, ale po ugniataniu staje się mniej lepkie. Gotowe ciasto pozostaje trochę lepkie, ale nie przykleja się do rąk. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do torby, aby się nie zakwitło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć soczyste, słodko-kwaśne jabłka. Wziąłem kilka zwykłych jabłek sezonowych i kilka odmiany Granny Smith. Wskazane jest przyjmowanie jabłek z gęstą, nie luźną miazgą, aby zachowały swój kształt podczas duszenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jabłka umyj, osusz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Aby już pokrojone jabłka nie ciemniały podczas krojenia reszty, natychmiast włóż je do miski i polej sokiem z cytryny. Każdą nową partię pokrojonych jabłek natychmiast dodaj do miski do pozostałych jabłek i wymieszaj z sokiem z cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier i cynamon do jabłek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść masę jabłkową na patelni rozgrzanej na średnim ogniu, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 10-12 minut. Nadmiar płynu powinien odparować, ale same jabłka pozostają nienaruszone i nie gotują się w puree.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś gotowe jabłka do miski i ostudź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na 12-14 identycznych kawałków. Zwiń każdą część w kulkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kulkę ciasta rozwałkuj wałkiem do ciasta na małe okrągłe lub owalne tortille. Połóż 1 łyżkę na środku tortilli. l nadzienie jabłkowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostrożnie ściśnij krawędzie, tworząc Podłużny placek. Podobnie uformuj wszystkie inne paszteciki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Powinien całkowicie zakryć dno patelni. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Ułóż placki i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut, aż pojawi się złoty kolor.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie odwróć placki na drugą stronę i smaż przez kolejne 3-4 minuty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przenieś gotowe placki na talerz z ręcznikami papierowymi — wchłoną nadmiar tłuszczu. Podawaj je na gorąco. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy