skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zrób ciasto drożdżowe.
ubij jajka z cukrem i solą, wlej ciepłą wodę, wymieszaj wszystko.
przesiej mąkę, dodaj suche drożdże. Drożdże należy wymieszać z mąką, aby nie dotykały płynu.
zagnieść ciasto, będzie lepkie.
wlać olej roślinny i zagnieść. Ciasto stanie się mniej lepkie.
uformuj kulkę z ciasta, przykryj serwetką i nalegaj w ciepłym miejscu na godzinę.
podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie.
ugotuj jajka. Zetrzeć na tarce.
posiekaj cebulę.
na patelni roztop masło, usmaż cebulę.
wymieszaj cebulę i jajka. Sól, pieprz do smaku.
odetnij czwartą część ciasta. Zwiń go w kiełbasę. Odetnij mały kawałek kiełbasy. Rozwałkuj go. Uformuj ciasto.
na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny.
ułóż paszteciki szwem w dół.
gdy ciasto jest usmażone od dołu, odwróć je i usmaż z drugiej strony.
ułóż paszteciki na talerzu pokrytym papierem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g