smażone grzyby w śmietanie z cebulą

niesamowicie smaczne danie z pewnością zachwyci całą twoją rodzinę. Czas gotowania 45 minut.
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 40 % 4 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

późną jesienią kilka razy poszliśmy z mężem do lasu na grzyby. Głównie zbierali z nim grzyby miodowe. Oczywiście nie było możliwe zjedzenie ich od razu, więc zamroziłem część grzybów. A teraz Od czasu do czasu gotuję jedzenie z grzybów dla mojej rodziny. Pewnego dnia przygotowałem takie danie jak smażone grzyby miodowe w śmietanie, a teraz powiem ci o tym przepisie kulinarnym. Na początek dokładnie myjemy grzyby, myjemy je, ponownie myjemy i gotujemy w lekko osolonej czystej wodzie przez około 5-7 minut. Następnie spuść wodę, wysusz grzyby. Gdy grzyby ostygną, kroimy je na 2-3 części (jeśli grzyby są małe, nie należy ich kroić), a następnie smażymy z drobno posiekaną cebulą na patelni z olejem do prawie całkowitego ugotowania. Prawie na zakończenie smażenia dodaj śmietanę do grzybów miodowych i dobrze wymieszaj. Następnie smaż grzyby jeszcze przez kilka minut. Podawaj grzyby miodowe ze świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy