mokra manna na kefirze

bardzo smaczne delikatne i wilgotne ciasto na herbatę. Przepis jest interesujący, ponieważ mleko nie jest dodawane jak zwykle-do ciasta, a gotowe ciasto jest już wypełnione, dzięki czemu manna jest szczególnie delikatna i wilgotna. Szczególnie dobry z kubkiem gorącej herbaty lub ciepłego mleka
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 79 % 41 g
241 kcal
IG: 5 / 24 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy jajko, lekko ubijamy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kefir, wymieszaj

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę (nie musisz gasić-zrobi to kefir)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukier mieszamy z wanilią (lub cukrem waniliowym), dodajemy do masy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj stopione masło

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj semolinę, wymieszaj, a następnie dodaj mąkę i dobrze wymieszaj aby nie było grudek

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto na mannę jest gotowe - okazuje się, że jest gęstą śmietaną

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz najciekawsza część-wlej gorącą mannę z przegotowanym mlekiem, poczekaj, aż się wchłonie, a manna trochę ostygnie i spróbuj

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W razie potrzeby posyp cukrem pudrem i udekoruj według własnych upodobań

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy