mokra manna na kefirze
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Wbijamy jajko, lekko ubijamy
Krok 3:
Dodaj kefir, wymieszaj
Krok 4:
Dodaj sodę (nie musisz gasić-zrobi to kefir)
Krok 5:
Cukier mieszamy z wanilią (lub cukrem waniliowym), dodajemy do masy
Krok 6:
Dodaj stopione masło
Krok 7:
Dodaj semolinę, wymieszaj, a następnie dodaj mąkę i dobrze wymieszaj aby nie było grudek
Krok 8:
Ciasto na mannę jest gotowe - okazuje się, że jest gęstą śmietaną
Krok 9:
Wlej ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym
Krok 10:
Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem
Krok 11:
Teraz najciekawsza część-wlej gorącą mannę z przegotowanym mlekiem, poczekaj, aż się wchłonie, a manna trochę ostygnie i spróbuj
Krok 12:
W razie potrzeby posyp cukrem pudrem i udekoruj według własnych upodobań
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g