ciasto z mąki żytniej

pyszne i zdrowe ciasto z mąki żytniej z twarogiem i ziołami. Teraz, gdy uwaga ludzi na zdrowie i prawidłowe odżywianie jest wyjątkowa, bardzo popularne są wypieki z mąki żytniej. Piecze się z niego ciastka, chleb, ciasta, ciasta i ciasta. Ciekawy przepis na ciasto z ziołami i twarogiem, okazuje się podwójnie zdrowy i smaczny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 34 % 16 g
węglowodany 49 % 23 g
264 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto. Zacznijmy od wyrabiania ciasta na mące żytniej. Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko kurze do głębokiej miski, wlej stopione masło, dodaj cukier, sól i śmietanę. Wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę żytnią, przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia, dodaj mąkę w małych porcjach, za każdym razem mieszając. Ciasto ugniatamy najpierw łyżką w misce, a następnie rękami, w razie potrzeby dodając mąkę. Mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie, skup się na konsystencji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być gęste, ale nie zatkane mąką, trochę przyklei się do dłoni, więc musisz pozwolić mu odpocząć na zimno. Owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zrobimy nadzienie do ciasta z twarogiem i świeżymi ziołami. Jako zieleń użyjemy pęczka pietruszki, pęczka koperku, kilku liści kolendry, bazylii i innych w razie potrzeby. Dobrze umyj warzywa, wysusz je, drobno posiekaj nożem, włóż do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj twaróg. Lepiej jest używać twarogu naturalnego i zawsze świeżego, ale wybieramy zawartość tłuszczu w produkcie do smaku. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj składniki łyżką lub w razie potrzeby przebij blenderem, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe ciasto z lodówki. Dzielimy go na dwie części. Większość z nich jest zwijana w cienką warstwę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia, tworząc boki ciasta z krawędzi ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie z twarogu i ziół na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj pozostałe ciasto w okrąg wielkości kształtu i przykryj nim nadzienie. Pięknie ściskamy krawędzie ciasta, w środku robimy otwór na ucieczkę pary. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem kurzym na wierzchu i wykonaj kilka nakłuć widelcem, aby ciasto nie zaczęło pękać podczas pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz ciasto przez około 50 minut, aż powstanie złoty kolor. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy