skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto. Zacznijmy od wyrabiania ciasta na mące żytniej. Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Wbij jajko kurze do głębokiej miski, wlej stopione masło, dodaj cukier, sól i śmietanę. Wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę.
Krok 3:
Dodaj mąkę żytnią, przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia, dodaj mąkę w małych porcjach, za każdym razem mieszając. Ciasto ugniatamy najpierw łyżką w misce, a następnie rękami, w razie potrzeby dodając mąkę. Mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie, skup się na konsystencji.
Krok 4:
Ciasto powinno być gęste, ale nie zatkane mąką, trochę przyklei się do dłoni, więc musisz pozwolić mu odpocząć na zimno. Owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
W międzyczasie zrobimy nadzienie do ciasta z twarogiem i świeżymi ziołami. Jako zieleń użyjemy pęczka pietruszki, pęczka koperku, kilku liści kolendry, bazylii i innych w razie potrzeby. Dobrze umyj warzywa, wysusz je, drobno posiekaj nożem, włóż do miski.
Krok 6:
Dodaj twaróg. Lepiej jest używać twarogu naturalnego i zawsze świeżego, ale wybieramy zawartość tłuszczu w produkcie do smaku. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 7:
Wymieszaj składniki łyżką lub w razie potrzeby przebij blenderem, aż będzie gładka.
Krok 8:
Wyjmij gotowe ciasto z lodówki. Dzielimy go na dwie części. Większość z nich jest zwijana w cienką warstwę.
Krok 9:
Rozłóż ciasto w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia, tworząc boki ciasta z krawędzi ciasta.
Krok 10:
Rozłóż nadzienie z twarogu i ziół na wierzchu.
Krok 11:
Rozwałkuj pozostałe ciasto w okrąg wielkości kształtu i przykryj nim nadzienie. Pięknie ściskamy krawędzie ciasta, w środku robimy otwór na ucieczkę pary. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem kurzym na wierzchu i wykonaj kilka nakłuć widelcem, aby ciasto nie zaczęło pękać podczas pieczenia.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz ciasto przez około 50 minut, aż powstanie złoty kolor. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g