Ciasto Statek

deser tematyczny ku radości i zaskoczeniu wszystkich gości! Ciasto statek ozdobi każdą uroczystość dla chłopców. Ale dla dziewcząt można to również zrobić, zwłaszcza jeśli zamienisz go w Szkarłatne żagle! Możesz zmienić dekorację zgodnie z własnymi potrzebami i gustem.
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 60 % 35 g
314 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto statek? Zwracam uwagę na dekorowanie tego ciasta, a nie jego Robienie. Możesz upiec biszkopt według dowolnego przepisu lub użyć kompozycji tutaj. Gotuj w klasyczny sposób: na jajkach, śmietanie, kefirze itp. Schłodzić gotowy biszkopt. Wytnij szablony części statku z ciasta: podstawę, dziób, dwie kondygnacje rufy. Górne piętro rufy i boków można wykonać ze skrawków biszkoptu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na szablonach pokrój ciastka z biszkoptu, podziel je wzdłuż na dwie części. Namocz wszystkie ciasta ciepłym mlekiem. Oba nie powinny być zbyt cienkie, w przeciwnym razie pękną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj podstawę statku kremem mascarpone, ułóż warstwę bezy i wyrównaj na wierzchu kolejną warstwą kremu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powtórz ten sam proces z ciastami dla wszystkich części statku-dziobu, rufy i boków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij dobrze posmarowane i wyrównane ciasto do lodówki na 20 minut. Z mastyksu zrób iluminatory i ubij krem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść iluminatory na swoich miejscach. Białym kremem za pomocą małej dyszy &039;gwiazdka&039; bez nakładania kremu na górne powierzchnie ciasta 1-1, 5 cm po obu stronach, pomaluj boki i pokład statku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Udekoruj górne boki ciasta czerwonym kremem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    U podstawy ciasta nałóż linię wodną wielokolorowych okrągłych cukierków. Nawiasem mówiąc, cukierki można zastąpić dowolną inną odpowiednią dekoracją cukierniczą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Użyj wykałaczki, aby przymocować wydrukowany obraz kotwicy do ciasta. Zainstaluj bok cukierków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób żagle i flagi z papieru i szaszłyków. Ustaw je na swoim miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Użyj niebieskiego kremu u podstawy ciasta, aby obrzeża imitowały wodę. Ułóż cukierki na całym obwodzie stojaka na morze. Udekoruj kamieniami cukierków. Wszelkie elementy dekoracyjne można zastąpić odpowiednimi dekoracjami cukierniczymi według własnego uznania. Słodki, jasny tort tematyczny statek jest udekorowany i gotowy do podania na świątecznym stole małym piratom! Smacznego i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy