zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Szybki, łatwy, zdrowy, dietetyczny! Zapiekanka z cukinii i ziemniaków to łatwe danie warzywne, które dzięki polewie jajecznej przypomina ciasto. Może być niezależnym daniem lub działać jako dodatek do mięsa lub ryb.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 79 % 11 g
64 kcal
IG: 91 / 0 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z cukinii i ziemniaków? Przygotuj jedzenie. Cukinia jest młoda, o cienkiej skórce i małych nasionach. Jeśli masz stary owoc, będziesz musiał wyciąć z niego skórę i wyciąć nasiona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz ziemniaki, marchewkę i cukinię. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Wybierz Młode lub dobrze ugotowane ziemniaki. Jeśli masz ziemniaki gęstych odmian, które gotują się przez długi czas lub nie masz pewności, jakiej odmiany używasz, możesz je zetrzeć. Lub zanurz już pokrojone w kostkę ziemniaki we wrzącej wodzie i blanszuj dosłownie przez 1-2 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj cukinię na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj również marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osobno połącz jajko, mleko i mąkę. Ubij je, aż będą gładkie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw mieszankę jajeczną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W innej misce połącz cukinię, ziemniaki i marchewkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mieszankę jajeczno-mączną do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś powstałą masę do naczynia do pieczenia i spłaszcz. Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu — skup się na piekarniku. Gotuj zapiekankę, aż się zarumieni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój gotową zapiekankę na porcje i podawaj. Smacznego!

warzywa do tej zapiekanki można pokroić na różne sposoby. Możesz pokroić wszystko w cienkie plasterki i ułożyć w formie warstw: ziemniaki - marchew - cukinia. Możesz wszystko zetrzeć lub pokroić w kostkę. Zapiekankę można posypać startym serem.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy