skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z cukinii i ziemniaków? Przygotuj jedzenie. Cukinia jest młoda, o cienkiej skórce i małych nasionach. Jeśli masz stary owoc, będziesz musiał wyciąć z niego skórę i wyciąć nasiona.
Krok 2:
Umyj i obierz ziemniaki, marchewkę i cukinię. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Wybierz Młode lub dobrze ugotowane ziemniaki. Jeśli masz ziemniaki gęstych odmian, które gotują się przez długi czas lub nie masz pewności, jakiej odmiany używasz, możesz je zetrzeć. Lub zanurz już pokrojone w kostkę ziemniaki we wrzącej wodzie i blanszuj dosłownie przez 1-2 minuty.
Krok 3:
Zetrzyj cukinię na grubej tarce.
Krok 4:
Zetrzyj również marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Osobno połącz jajko, mleko i mąkę. Ubij je, aż będą gładkie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 6:
Dopraw mieszankę jajeczną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 7:
Ponownie wszystko wymieszaj.
Krok 8:
W innej misce połącz cukinię, ziemniaki i marchewkę.
Krok 9:
Wlej mieszankę jajeczno-mączną do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Przenieś powstałą masę do naczynia do pieczenia i spłaszcz. Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu — skup się na piekarniku. Gotuj zapiekankę, aż się zarumieni.
Krok 11:
Pokrój gotową zapiekankę na porcje i podawaj. Smacznego!
warzywa do tej zapiekanki można pokroić na różne sposoby. Możesz pokroić wszystko w cienkie plasterki i ułożyć w formie warstw: ziemniaki - marchew - cukinia. Możesz wszystko zetrzeć lub pokroić w kostkę. Zapiekankę można posypać startym serem.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g