skład / składniki
metoda gotowania
Zmierz niezbędne składniki gry.
rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.
masło (200 g) rozpuść w kuchence mikrofalowej.
obierz jabłka. Wytnij, usuń środek nasionami. Pokrój w małe kostki. Aby się nie ściemniały, skrop sokiem z cytryny.
rodzynki moczyć przez 5 minut w gorącej wodzie. Możesz polać koniakiem lub rumem w Turku. Umieść na kuchence. Lekko podgrzej. Zdjąć z ognia. Przykryj folią spożywczą. Pozostaw do zaparzenia na 15 minut.
umieść patelnię na kuchence. Rozpuść 50 g masła. Usmaż w nim jabłka, posyp cukrem pudrem.
w pojemniku wymieszaj gotowe jabłka, rodzynki, płatki migdałów. Wymieszać. Migdały można zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi w blenderze. Jeśli chcesz, dodaj ½ łyżeczki cynamonu i szczyptę goździków. Przyprawy nadają wypiekom jasny i bardzo apetyczny aromat. Dodaj cukier do swoich upodobań. Wszystko zależy od tego, czy używane są kwaśne czy słodkie jabłka.
podczas pieczenia jabłka wypuszczą sok. Aby wypieki nie stały się zbyt mokre i wodniste, warto dodać trzy łyżki bułki tartej, semolinę, kawałki biszkoptu lub smażoną okruchy czerstwego białego chleba.
przykryj stół pergaminem do pieczenia. Rozwiń warstwę ciasta. Za pomocą pędzla obficie posmaruj powierzchnię stopionym masłem. Aby pozostałe arkusze ciasta nie wyschły, należy je przykryć wilgotnym ręcznikiem. Połóż drugi arkusz na wierzchu. Smarujemy go również olejem. Rozwiń trzeci arkusz. Z krawędzią na całej długości rozłóż nadzienie jabłkowe. Od dolnej krawędzi cofnij się o około 1 cm, a po bokach pozostaw wolne 5 cm, najpierw zawiń boczne krawędzie ciasta. Następnie niezbyt mocno zwiń rolkę. Szew powinien znajdować się na dole. Dobrze posmaruj krawędzie olejem, aby dobrze się skleiły.
okazało się, że dwie bułki mają po trzy arkusze ciasta. Wraz z papierem przenieś obrabiany przedmiot na blachę do pieczenia. Posmaruj wierzch masłem i posyp migdałami.
piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Strudel nabierze apetycznej złotej "opalenizny". Wierzch stanie się chrupiący.
wyjmij blachę do pieczenia. Niech wypieki ostygną. Posyp cukrem pudrem na wierzchu. Pokroić na porcje. Podawaj smakołyk z herbatą lub gałką lodów waniliowych. Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g