skład / składniki
metoda gotowania
wlej kefir do dużej miski. Lepiej jest wziąć tłusty kefir, wtedy gotowy kurczak okaże się jeszcze bardziej miękki i delikatny. Dodaj do niego sodę i wymieszaj. Rozpuść margarynę do stanu płynnego. Najłatwiej to zrobić w kuchence mikrofalowej, ale jeśli jej nie ma,. wystarczy kąpiel wodna.
dodaj sól i stopioną margarynę do kefiru. Dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę do osobnej miski i dodaj ją do mieszanki kefiru w małych porcjach. Zagniatamy ciasto widelcem, trzepaczką lub mikserem z nasadkami do mieszania ciasta.
gdy mieszanie widelcem jest już trudne, nadal wyrabiamy ciasto rękami. Dodajemy mąkę, aż ciasto będzie miękkie i przestanie przyklejać się do rąk. Zawiń ciasto w folię i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny.
obierz i umyj ziemniaki i cebulę. Pokrój cebulę w najmniejszą kostkę, ziemniaki w cieńsze paski. Myjemy kurczaka pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy na małe kawałki.
ciasto na ciasto dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa od drugiej). Rozwałkuj mniejszą część i włóż do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia. Nie zapomnij o tworzeniu boków.
rozłóż warstwę kurczaka na środku, dopraw solą i mielonym pieprzem. Połóż cebulę na drugiej warstwie, a na niej ziemniaki. Jest również solony i pieprzowy. Zimne masło kroimy w kostkę, rozprowadzamy na powierzchni nadzienia.
rozwałkuj drugą część ciasta, przykryj kurnik i ściśnij boki. W razie potrzeby wykonujemy różne dekoracje z resztek ciasta. Można również wykonać kilka cięć na powierzchni ciasta, aby para mogła się wydostać. Posmaruj powierzchnię ubitym jajkiem. Wysyłamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 35-45 minut. Gotowość zależy od złotej skórki.
wyjmujemy gotowe ciasto z piekarnika, smarujemy odrobiną masła, które można zastąpić wodą i podajemy na gorąco. Jeśli po obiedzie pozostanie trochę ciasta, można je podawać na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g