Kórnik na kefirze i margarynie

Łatwe ciasto z pożywnym nadzieniem! Gotuj zdrowo! Kurczak z ciasta z dodatkiem kefiru i margaryny to soczyste ciasto, które nie czernieje nawet w ciągu kilku dni. Sekret takiego pieczenia poniżej znajduje się w tekście przepisu. Przygotowanie tego kurczaka jest dość proste, co również jest dużym plusem.
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 44 % 20 g
253 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

wlej kefir do dużej miski. Lepiej jest wziąć tłusty kefir, wtedy gotowy kurczak okaże się jeszcze bardziej miękki i delikatny. Dodaj do niego sodę i wymieszaj. Rozpuść margarynę do stanu płynnego. Najłatwiej to zrobić w kuchence mikrofalowej, ale jeśli jej nie ma,. wystarczy kąpiel wodna.

dodaj sól i stopioną margarynę do kefiru. Dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę do osobnej miski i dodaj ją do mieszanki kefiru w małych porcjach. Zagniatamy ciasto widelcem, trzepaczką lub mikserem z nasadkami do mieszania ciasta.

gdy mieszanie widelcem jest już trudne, nadal wyrabiamy ciasto rękami. Dodajemy mąkę, aż ciasto będzie miękkie i przestanie przyklejać się do rąk. Zawiń ciasto w folię i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny.

obierz i umyj ziemniaki i cebulę. Pokrój cebulę w najmniejszą kostkę, ziemniaki w cieńsze paski. Myjemy kurczaka pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy na małe kawałki.

ciasto na ciasto dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa od drugiej). Rozwałkuj mniejszą część i włóż do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia. Nie zapomnij o tworzeniu boków.

rozłóż warstwę kurczaka na środku, dopraw solą i mielonym pieprzem. Połóż cebulę na drugiej warstwie, a na niej ziemniaki. Jest również solony i pieprzowy. Zimne masło kroimy w kostkę, rozprowadzamy na powierzchni nadzienia.

rozwałkuj drugą część ciasta, przykryj kurnik i ściśnij boki. W razie potrzeby wykonujemy różne dekoracje z resztek ciasta. Można również wykonać kilka cięć na powierzchni ciasta, aby para mogła się wydostać. Posmaruj powierzchnię ubitym jajkiem. Wysyłamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 35-45 minut. Gotowość zależy od złotej skórki.

wyjmujemy gotowe ciasto z piekarnika, smarujemy odrobiną masła, które można zastąpić wodą i podajemy na gorąco. Jeśli po obiedzie pozostanie trochę ciasta, można je podawać na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy