Samsa z serem z ciasta francuskiego

Narodowe i dobrze znane danie. Bardzo smaczne! Bardzo lubimy różne wypieki, chociaż staramy się ich nie nadużywać. Ale rezygnacja z kawałka samsy z serem jest po prostu niemożliwa! Oryginalny przepis na samsę wykorzystuje mięso jagnięce, a nadzienie serowe jest już bardziej uproszczoną wersją.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 13 g
tłuszcze 41 % 22 g
węglowodany 35 % 19 g
320 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Ciasto francuskie użyjemy drożdży. Można go przygotować samodzielnie w domu,ale znacznie wygodniej i szybciej kupić gotowy. Zwykle jest sprzedawany w postaci zamrożonej. Dlatego należy go rozmrozić w temperaturze pokojowej. Aby rozmrozić, ułóż ciasto na posypanym mąką stole i przykryj folią. Po co przykrywać folią? jest to konieczne, aby nie wyschło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do nadzienia serowego najlepiej nadaje się Ser Suluguni. Zetrzyj go na drobnej tarce. Rozbij jajko do osobnej miski i wstrząśnij trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kilka łyżek jajek do małej miski. Przyda się nam do smarowania samsy. Dodaj pozostałe jajko do startego sera i wszystko wymieszaj. W razie potrzeby nadzienie można lekko posolić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj trochę na posypanym mąką stole. Pokrój ciasto na kwadraty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść trochę nadzienia serowego na środku każdego kwadratu. Ściśnij krawędzie ciasta, aby utworzyć trójkąt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schowaj wszystkie ściśnięte szwy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do gotowania i połóż na niej przygotowaną samsę. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Biorąc pod uwagę, że używamy ciasta drożdżowego, należy dać mu czas na sprawdzenie. Stojąc w cieple, Samsa jest trochę odpowiednia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed pieczeniem posmaruj całą powierzchnię samsy jajkiem, które zostało wylane z całkowitej masy. Następnie posyp odrobiną sezamu. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe wypieki staną się apetyczne, złote. Wyjmij blachę do pieczenia i piekarniki i lekko ostudź. Samsa z serem jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miłego poczęstunku!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy