skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Ciasto francuskie użyjemy drożdży. Można go przygotować samodzielnie w domu,ale znacznie wygodniej i szybciej kupić gotowy. Zwykle jest sprzedawany w postaci zamrożonej. Dlatego należy go rozmrozić w temperaturze pokojowej. Aby rozmrozić, ułóż ciasto na posypanym mąką stole i przykryj folią. Po co przykrywać folią? jest to konieczne, aby nie wyschło.
Krok 2:
Do nadzienia serowego najlepiej nadaje się Ser Suluguni. Zetrzyj go na drobnej tarce. Rozbij jajko do osobnej miski i wstrząśnij trzepaczką.
Krok 3:
Wlej kilka łyżek jajek do małej miski. Przyda się nam do smarowania samsy. Dodaj pozostałe jajko do startego sera i wszystko wymieszaj. W razie potrzeby nadzienie można lekko posolić.
Krok 4:
Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj trochę na posypanym mąką stole. Pokrój ciasto na kwadraty.
Krok 5:
Umieść trochę nadzienia serowego na środku każdego kwadratu. Ściśnij krawędzie ciasta, aby utworzyć trójkąt.
Krok 6:
Schowaj wszystkie ściśnięte szwy.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do gotowania i połóż na niej przygotowaną samsę. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Biorąc pod uwagę, że używamy ciasta drożdżowego, należy dać mu czas na sprawdzenie. Stojąc w cieple, Samsa jest trochę odpowiednia.
Krok 8:
Przed pieczeniem posmaruj całą powierzchnię samsy jajkiem, które zostało wylane z całkowitej masy. Następnie posyp odrobiną sezamu. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 9:
Gotowe wypieki staną się apetyczne, złote. Wyjmij blachę do pieczenia i piekarniki i lekko ostudź. Samsa z serem jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miłego poczęstunku!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g