kruche ciasteczka bez jajek

kruche i aromatyczne ciasteczka, łatwe do przygotowania. Kruche ciasteczka bez jajek można przygotować na bazie masła lub margaryny. Wskazane jest dodanie cukru pudru do ciasta, wtedy masa okaże się bardziej delikatna i bujna. Mąkę pszenną najwyższej jakości należy najpierw przesiać. Ciasteczka piecze się na lekko złoty kolor. Takie ciasteczka można podawać z kawą, mlekiem lub herbatą.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 34 % 29 g
węglowodany 60 % 51 g
473 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Pozostaw masło w temperaturze pokojowej do zmiękczenia na około pół godziny. Następnie ubij masło mikserem, aż będzie puszyste.
2. Wlać cukier puder i wanilinę do masła, dobrze ubić.
3. Dodaj skrobię z przesianą mąką, zagnieść ciasto mikserem.
4.Ciasto jest miękkie i nie przykleja się do dłoni. Umieść ciasto na blasze do pieczenia za pomocą worka do szprycowania. Lub zwiń kulki rękami i lekko spłaszcz, możesz zastosować wzór widelcem lub łyżką.
5. Ciasteczka piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut. Wyjmij ciasteczka z blachy do pieczenia, ostudź i podawaj z herbatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy