czekoladowe eklery
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej wodę do rondla z grubym dnem, dodaj czekoladę, spuść. masło i sól szczypta. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krok 2:
Zmniejsz ogień, dodaj mąkę i szybko wymieszaj.
Krok 3:
Mieszaj, aż ciasto odpadnie ze ścian. Ubijaj jajka pojedynczo, ciągle mieszając.
Krok 4:
Lekko ostudzić ciasto, przełożyć do worka cukierniczego. I posadź z niego eklery na blasze wyłożonej pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 200C i piecz eklery przez 20 minut.
Krok 5:
W przypadku kremu ten przepis zawiera bitą śmietanę, ale możesz zrobić dowolny inny krem. Śmietana powinna być zimna. Konieczne jest ubijanie ich mikserem, aż będą gęste, stopniowo dodając cukier puder.
Krok 6:
Napełnij każdy ekler bitą śmietaną przez wąską dyszę torebki cukierniczej. Udekoruj lukrem z białej czekolady.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g