ciasto musowe dla początkujących mandarynka czekoladowa

najdelikatniejszy, zwiewny, bardzo pachnący! Niesamowicie pyszne! Ciasto mandarynkowe z musem jest idealne dla początkujących, ponieważ nie trzeba do niego przygotowywać lukru lustrzanego. Delikatny jak chmura biszkopt dobrze komponuje się z musem czekoladowym pod warstwą galaretki owocowej. A owoce, jagody można użyć prawie każdego!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 52 % 16 g
165 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto musowe dla początkujących mandarynek? Najpierw zrób biszkopt. Jego składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta można również użyć pomarańczy lub klementynki. Jeśli masz pomarańczę, usuń skórkę z jednego owocu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej, aby mąka została wzbogacona w tlen. Biszkopt będzie lepiej rosnąć i okaże się bujny i przewiewny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko z cukrem i solą na dużej prędkości miksera, aż będzie puszyste, lekkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko i około połowy przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszaj szpatułką delikatnymi ruchami od dołu do góry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj skórkę mandarynki i sok, lekko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj resztę mąki. Delikatnie mieszaj, aż znikną grudki mąki. Nie musisz długo mieszać ciasta, aby nie straciło blasku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uzyskuje się jednorodne, przewiewne ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia o średnicy 18-20 cm pergaminem. Ostrożnie wlej ciasto do formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 12-15 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Biszkopt powinien być tylko lekko zrumieniony. Określ czas gotowania, koncentrując się na cechach działania piekarnika. Gotowy biszkopt odstaw na chwilę w formie, a następnie wyjmij i całkowicie ostudź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku musu czekoladowego weź miękki twaróg bez ziaren. Idealną opcją byłby produkt w postaci pasty, wtedy mus okaże się bardzo delikatny. Możesz również użyć twarogu. Aby uzyskać bogatszy smak musu, weź czekoladę o wysokiej zawartości kakao (70-72%).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel czekoladę na małe kawałki, aby szybciej się stopiła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Żelatynę napełnij wodą o temperaturze pokojowej, aby puchła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połącz mleko z cukrem i podgrzej, aż będzie gorące. Można to zrobić na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż czekoladę do gorącej mieszanki mleka. Dobrze wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż spuchniętą żelatynę, dokładnie wymieszaj. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj twaróg do masy z żelatyną. Ubijaj do uzyskania gładkości

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij śmietanę. Jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę w części do masy czekoladowej.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Mieszaj, aż będzie całkowicie gładka.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Aby uformować ciasto, użyj pierścienia do gotowania lub dzielonej formy, w której upieczono biszkopt. Włóż biszkopt do pierścienia. Ułożyłem ściany pierścienia taśmą octanową, aby gotowe ciasto było łatwe do usunięcia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Aby uzyskać sok, potrzebujesz około 2 małych mandarynek. Aby biszkopt był bardziej soczysty, skrop go odrobiną soku (20-25 ml). Reszta soku będzie potrzebna do zrobienia galaretki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wlej masę czekoladową na biszkopt. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby mus się zestalił.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Aby uzyskać galaretowatą warstwę mandarynki, umyj, obierz. Zamiast mandarynki możesz użyć innych soczystych owoców lub jagód.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zalej żelatynę sokiem, pozostaw do pęcznienia. Następnie podgrzej, aż żelatyna się rozpuści. Nie pozwól, aby roztwór żelatyny się przegrzał lub zagotował. W razie potrzeby do galaretki można dodać cukier. Nie dodałam, żeby galaretka wyszła z przyjemną kwaskowatością i była pewna równowaga w smaku.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Pokrój mandarynki w pierścienie o grubości około 0,5 cm. Małe puste przestrzenie wypełniłem małymi kawałkami mandarynek. Odpowiednie są również inne owoce cytrusowe, ananasy, brzoskwinie, Mango, soczyste jagody do wyboru.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Schłodzić sok z rozpuszczoną żelatyną do temperatury komgat. Ostrożnie wlej owoce na wierzch przygotowanym roztworem łyżką. Powinien całkowicie pokryć mandarynki. Włóż ciasto do lodówki, aby galaretka się zestaliła.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Przed podaniem zdejmij pierścień z ciasta, usuń taśmę octanową. Pokrój deser na porcje i podawaj. Smacznego!

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal / 100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Skórka z mandarynki - 97   kcal/100g

Podobne przepisy