skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto musowe dla początkujących mandarynek? Najpierw zrób biszkopt. Jego składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta można również użyć pomarańczy lub klementynki. Jeśli masz pomarańczę, usuń skórkę z jednego owocu.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej, aby mąka została wzbogacona w tlen. Biszkopt będzie lepiej rosnąć i okaże się bujny i przewiewny.
Krok 3:
Ubij jajko z cukrem i solą na dużej prędkości miksera, aż będzie puszyste, lekkie.
Krok 4:
Wlej mleko i około połowy przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszaj szpatułką delikatnymi ruchami od dołu do góry.
Krok 5:
Dodaj skórkę mandarynki i sok, lekko wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj resztę mąki. Delikatnie mieszaj, aż znikną grudki mąki. Nie musisz długo mieszać ciasta, aby nie straciło blasku.
Krok 7:
Uzyskuje się jednorodne, przewiewne ciasto.
Krok 8:
Przykryj spód naczynia do pieczenia o średnicy 18-20 cm pergaminem. Ostrożnie wlej ciasto do formy.
Krok 9:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 12-15 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Biszkopt powinien być tylko lekko zrumieniony. Określ czas gotowania, koncentrując się na cechach działania piekarnika. Gotowy biszkopt odstaw na chwilę w formie, a następnie wyjmij i całkowicie ostudź.
Krok 10:
W przypadku musu czekoladowego weź miękki twaróg bez ziaren. Idealną opcją byłby produkt w postaci pasty, wtedy mus okaże się bardzo delikatny. Możesz również użyć twarogu. Aby uzyskać bogatszy smak musu, weź czekoladę o wysokiej zawartości kakao (70-72%).
Krok 11:
Podziel czekoladę na małe kawałki, aby szybciej się stopiła.
Krok 12:
Żelatynę napełnij wodą o temperaturze pokojowej, aby puchła.
Krok 13:
Połącz mleko z cukrem i podgrzej, aż będzie gorące. Można to zrobić na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Krok 14:
Włóż czekoladę do gorącej mieszanki mleka. Dobrze wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
Krok 15:
Rozłóż spuchniętą żelatynę, dokładnie wymieszaj. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić.
Krok 16:
Dodaj twaróg do masy z żelatyną. Ubijaj do uzyskania gładkości
Krok 17:
Ubij śmietanę. Jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
Krok 18:
Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę w części do masy czekoladowej.
Krok 19:
Mieszaj, aż będzie całkowicie gładka.
Krok 20:
Aby uformować ciasto, użyj pierścienia do gotowania lub dzielonej formy, w której upieczono biszkopt. Włóż biszkopt do pierścienia. Ułożyłem ściany pierścienia taśmą octanową, aby gotowe ciasto było łatwe do usunięcia.
Krok 21:
Aby uzyskać sok, potrzebujesz około 2 małych mandarynek. Aby biszkopt był bardziej soczysty, skrop go odrobiną soku (20-25 ml). Reszta soku będzie potrzebna do zrobienia galaretki.
Krok 22:
Wlej masę czekoladową na biszkopt. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby mus się zestalił.
Krok 23:
Aby uzyskać galaretowatą warstwę mandarynki, umyj, obierz. Zamiast mandarynki możesz użyć innych soczystych owoców lub jagód.
Krok 24:
Zalej żelatynę sokiem, pozostaw do pęcznienia. Następnie podgrzej, aż żelatyna się rozpuści. Nie pozwól, aby roztwór żelatyny się przegrzał lub zagotował. W razie potrzeby do galaretki można dodać cukier. Nie dodałam, żeby galaretka wyszła z przyjemną kwaskowatością i była pewna równowaga w smaku.
Krok 25:
Pokrój mandarynki w pierścienie o grubości około 0,5 cm. Małe puste przestrzenie wypełniłem małymi kawałkami mandarynek. Odpowiednie są również inne owoce cytrusowe, ananasy, brzoskwinie, Mango, soczyste jagody do wyboru.
Krok 26:
Schłodzić sok z rozpuszczoną żelatyną do temperatury komgat. Ostrożnie wlej owoce na wierzch przygotowanym roztworem łyżką. Powinien całkowicie pokryć mandarynki. Włóż ciasto do lodówki, aby galaretka się zestaliła.
Krok 27:
Przed podaniem zdejmij pierścień z ciasta, usuń taśmę octanową. Pokrój deser na porcje i podawaj. Smacznego!
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal / 100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Skórka z mandarynki - 97 kcal/100g