skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić ciasto kawowe na kefirze, potrzebujemy: mąki, cukru, miękkiego masła o temperaturze pokojowej, jajek, kefiru, kawy, proszku do pieczenia i soli.
Krok 2:
Wlej kawę do kefiru.
Krok 3:
Mieszaj, aż ziarna kawy całkowicie się rozpuszczą.
Krok 4:
Połącz jajka z cukrem i ubij, aż będą puszyste. Masa powinna być przewiewna, niezbyt gęsta i zwiększyć objętość dwa do trzech razy.
Krok 5:
Wlej kefir do ubitych jajek i ponownie ubij, aż będzie gładki.
Krok 6:
Dodaj miękkie masło.
Krok 7:
Ponownie wymieszaj mikserem. Ciasto okaże się niejednorodne, z ziarnami nierozpuszczonego masła. W porządku. Masło zawsze zachowuje się w ten sposób po dodaniu do płynnych składników.
Krok 8:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wlej mąkę w częściach do mieszanki kefirowo-jajecznej.
Krok 9:
Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Powinieneś uzyskać gęstą jednorodną lekko oleistą bujną masę.
Krok 10:
Włóż ciasto do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem formy. Wyrównać. Piec ciasto w rozgrzanym do 180°C przez 35-45 minut. Schłodzić gotowe ciasto i wyjąć z formy. Pokroić na kawałki. Smacznego!
w środku ciasto jest bardzo miękkie i przewiewne. 
jeśli zawiniesz go w folię spożywczą, nie zachowa swojej lekkości jeszcze przez jeden dzień (jeśli oczywiście będzie coś do zachowania - to ciasto zostanie zjedzone niemal natychmiast).
moim zdaniem to bardzo udany przepis. Z ciasta można zrobić pełne ciasto: pokroić ciasto wzdłuż na 2-3 ciasta (w zależności od wysokości ciasta) i ułożyć dowolnym kremem. Wydaje mi się, że krem cytrynowy jest tutaj odpowiedni. Połączenie słodkiego & amp; nbsp; ciasta kawowego i kwaśnej warstwy cytryny to klasyka tego gatunku. Ale nadaje się również do kremu waniliowego, czekolady, orzechów i kawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g