ciasto kawowe na kefirze

to ciasto kawowe to prawdziwy cud cukierniczy. Nigdy nie robiłam takich ciast. Mam na myśli fobowanie kawy. Z czekoladą - w różnych odmianach, ale z kawą nigdy. Już na etapie przygotowywania ciasta stało się jasne, że ciasto będzie po prostu niesamowite. Ciasto okazało się tak smaczne i pachnące, że ledwo mogłem się oprzeć, aby nie jeść go w ten sposób - na surowo. Gotowe ciasto można podawać zarówno z herbatą, jak i kawą, cykorią i po prostu ciepłym mlekiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 30 % 19 g
węglowodany 62 % 39 g
344 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić ciasto kawowe na kefirze, potrzebujemy: mąki, cukru, miękkiego masła o temperaturze pokojowej, jajek, kefiru, kawy, proszku do pieczenia i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kawę do kefiru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj, aż ziarna kawy całkowicie się rozpuszczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz jajka z cukrem i ubij, aż będą puszyste. Masa powinna być przewiewna, niezbyt gęsta i zwiększyć objętość dwa do trzech razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kefir do ubitych jajek i ponownie ubij, aż będzie gładki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj miękkie masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie wymieszaj mikserem. Ciasto okaże się niejednorodne, z ziarnami nierozpuszczonego masła. W porządku. Masło zawsze zachowuje się w ten sposób po dodaniu do płynnych składników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wlej mąkę w częściach do mieszanki kefirowo-jajecznej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Powinieneś uzyskać gęstą jednorodną lekko oleistą bujną masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem formy. Wyrównać. Piec ciasto w rozgrzanym do 180°C przez 35-45 minut. Schłodzić gotowe ciasto i wyjąć z formy. Pokroić na kawałki. Smacznego!

w środku ciasto jest bardzo miękkie i przewiewne. 

jeśli zawiniesz go w folię spożywczą, nie zachowa swojej lekkości jeszcze przez jeden dzień (jeśli oczywiście będzie coś do zachowania - to ciasto zostanie zjedzone niemal natychmiast).

moim zdaniem to bardzo udany przepis. Z ciasta można zrobić pełne ciasto: pokroić ciasto wzdłuż na 2-3 ciasta (w zależności od wysokości ciasta) i ułożyć dowolnym kremem. Wydaje mi się, że krem cytrynowy jest tutaj odpowiedni. Połączenie słodkiego & amp; nbsp; ciasta kawowego i kwaśnej warstwy cytryny to klasyka tego gatunku. Ale nadaje się również do kremu waniliowego, czekolady, orzechów i kawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy