ciasto z mielonym mięsem i ziemniakami

kawałek ciasta-i zapewniony jest ładunek wigoru i siły na cały dzień! Takie ciasta są dobre, ponieważ nawet jeden kawałek może zaspokoić głód, co jest bardzo dobre, gdy masz dużą rodzinę lub czekasz na gości. A jaki zapach... Twoi goście będą zachwyceni! Ciasto jest bardzo bujne i udane-zawsze okazuje się, chociaż jest dość proste w przygotowaniu, a nadzienie jest soczyste i pożywne
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 57 % 21 g
200 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z mięsem mielonym i ziemniakami?Przygotuj niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem, solą i drożdżami. Pamiętaj, że mąka może wymagać więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.Powinien być gładki i elastyczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj przez około 10 minut, dobrze zagniecione ciasto jest gładkie, równe i elastyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, zwiększa swoją objętość około dwukrotnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto już prawie wyrosło, przygotuj nadzienie. Oto niezbędne składniki dla niej

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój cebulę i ziemniaki w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz mięso mielone z cebulą, solą i pieprzem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto dobrze wyrośnie, zmiażdż je i podziel na dwie nierówne części.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj Większość, połóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym, ale zwykle używam papieru do pieczenia dla bezpieczeństwa - więc ciasto na pewno nie przyklei się do blachy do pieczenia. Połóż ziemniaki na wierzchu, trochę soli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie ułóż mięso mielone z cebulą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj drugą połową ciasta, którą również wstępnie rozwałkuj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ładnie ściśnij krawędzie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj wierzch jajkiem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piec ciasto w 180 stopniach przez 1 godzinę. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal / 100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy