skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z mięsem mielonym i ziemniakami?Przygotuj niezbędne składniki do ciasta
Krok 2:
Przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem, solą i drożdżami. Pamiętaj, że mąka może wymagać więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.Powinien być gładki i elastyczny.
Krok 3:
Wlej ciepłą wodę, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj olej roślinny i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Ugniataj przez około 10 minut, dobrze zagniecione ciasto jest gładkie, równe i elastyczne.
Krok 6:
Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, zwiększa swoją objętość około dwukrotnie.
Krok 7:
Gdy ciasto już prawie wyrosło, przygotuj nadzienie. Oto niezbędne składniki dla niej
Krok 8:
Pokrój cebulę i ziemniaki w kostkę.
Krok 9:
Połącz mięso mielone z cebulą, solą i pieprzem.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Gdy ciasto dobrze wyrośnie, zmiażdż je i podziel na dwie nierówne części.
Krok 12:
Rozwałkuj Większość, połóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym, ale zwykle używam papieru do pieczenia dla bezpieczeństwa - więc ciasto na pewno nie przyklei się do blachy do pieczenia. Połóż ziemniaki na wierzchu, trochę soli.
Krok 13:
Następnie ułóż mięso mielone z cebulą.
Krok 14:
Przykryj drugą połową ciasta, którą również wstępnie rozwałkuj.
Krok 15:
Ładnie ściśnij krawędzie.
Krok 16:
Posmaruj wierzch jajkiem.
Krok 17:
Piec ciasto w 180 stopniach przez 1 godzinę. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.
Krok 18:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal / 100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g