skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Wlej drożdże ciepłym mlekiem, dodaj 1 łyżeczkę. cukier, wymieszaj.
Krok 3:
Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut przed pojawieniem się "czapki".
Krok 4:
Ubij jajka solą i resztą cukru, aż będą gładkie.
Krok 5:
Dodaj odpowiednie drożdże, wymieszaj.
Krok 6:
Masło rozpuść wcześniej, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Wlać do powstałej masy, wymieszać.
Krok 7:
Przesiej większość mąki wanilią, wlej do ciasta, wymieszaj. Resztę mąki podsiać stopniowo, zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby dodaj mąkę.
Krok 8:
Powinno zrobić miękkie, giętkie ciasto. Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-2, 5 godziny. Czas wzrostu zależy od temperatury, im cieplej, tym szybciej ciasto będzie pasować.
Krok 9:
W międzyczasie zajmijmy się farszem.
Krok 10:
Jabłka obrać i wydrążyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 11:
Jabłka łączą się z umytymi i gotowanymi na parze rodzynkami, cynamonem i cukrem. Mieszać.
Krok 12:
Ciasto dobrze pasowało, zwiększyło objętość 2-2, 5 razy.
Krok 13:
Ciasto ugniatamy, układamy na stole posypanym mąką. Dzielimy na 3 części. Rozwałkuj każdą część w okrąg, pokrój okrąg na 6 segmentów.
Krok 14:
Na szerokiej krawędzi segmentu kładziemy nadzienie.
Krok 15:
Składamy od szerokiej krawędzi do wąskiej. Tworzymy bajgiel w kształcie półksiężyca. Rogi są dobrze uszczypnięte.
Krok 16:
Tworzymy również bajgle z reszty ciasta, układamy je na natłuszczonej blasze do pieczenia. Przykryj ręcznikiem, odstaw na 15 minut.
Krok 17:
Smarujemy bajgle żółtkiem ubitym ze śmietaną.
Krok 18:
Piec w 180 stopniach. do rumieńca około 25 minut.
Krok 19:
Gotowe bajgle schładzamy i podajemy. Smacznego!
aby zrobić ciasto, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g