bułeczki drożdżowe z jabłkami

niesamowicie delikatne, aromatyczne bajgle z nadzieniem owocowym. To ciasto składa się z ciasta drożdżowego. W przeciwieństwie do zwykłego ciasta, to ciasto zawiera więcej muffinek, więc bułeczki są bardzo delikatne i smaczne. Dla nich odpowiednie jest każde nadzienie owocowe, a także twaróg. Miłośnicy pieczenia z pewnością docenią! Podawaj bajgle z herbatą, kawą, mlekiem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 74 % 35 g
216 kcal
IG: 11 / 9 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej drożdże ciepłym mlekiem, dodaj 1 łyżeczkę. cukier, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut przed pojawieniem się "czapki".

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka solą i resztą cukru, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj odpowiednie drożdże, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masło rozpuść wcześniej, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Wlać do powstałej masy, wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej większość mąki wanilią, wlej do ciasta, wymieszaj. Resztę mąki podsiać stopniowo, zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby dodaj mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powinno zrobić miękkie, giętkie ciasto. Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-2, 5 godziny. Czas wzrostu zależy od temperatury, im cieplej, tym szybciej ciasto będzie pasować.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jabłka obrać i wydrążyć, pokroić w drobną kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jabłka łączą się z umytymi i gotowanymi na parze rodzynkami, cynamonem i cukrem. Mieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto dobrze pasowało, zwiększyło objętość 2-2, 5 razy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto ugniatamy, układamy na stole posypanym mąką. Dzielimy na 3 części. Rozwałkuj każdą część w okrąg, pokrój okrąg na 6 segmentów.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na szerokiej krawędzi segmentu kładziemy nadzienie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Składamy od szerokiej krawędzi do wąskiej. Tworzymy bajgiel w kształcie półksiężyca. Rogi są dobrze uszczypnięte.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Tworzymy również bajgle z reszty ciasta, układamy je na natłuszczonej blasze do pieczenia. Przykryj ręcznikiem, odstaw na 15 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smarujemy bajgle żółtkiem ubitym ze śmietaną.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piec w 180 stopniach. do rumieńca około 25 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowe bajgle schładzamy i podajemy. Smacznego!

aby zrobić ciasto, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy