kruchość ciasta z kremowym nadzieniem

delikatny, zwiewny biszkopt o Smaku najlepszych lodów! Delikatne ciasto z kremowym nadzieniem i miękkimi sprężystymi ciastami biszkoptowymi nasączonymi słodko-kwaśnym syropem cukrowym to doskonałe zakończenie każdego święta, a także dobry prezent dla urodzinowego chłopca!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 62 % 32 g
282 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruchość ciasta z kremowym nadzieniem? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zacznij od ciast. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą, jasną pianę z drobnymi bąbelkami na powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddzielnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez sito. To nasyci mąkę tlenem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mąkę do ubitych jaj w częściach, przesiając przez sito i delikatnie mieszając szpatułką od góry do dołu, aby ciasto się nie osiadło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto lekko chrupnie podczas mieszania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj spód formy (Ø 18-20 cm) pergaminem i olejem. Nie musisz niczego smarować ścian, w przeciwnym razie biszkopt nie wzrośnie dobrze. Wlać ciasto. Piec biszkopt przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas zależy od piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie biszkopt opadnie. Pozostaw formę w chłodzącym piekarniku z uchylonymi drzwiami na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw gotowy biszkopt na 10 minut w temperaturze pokojowej, a następnie wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Pokrój schłodzony biszkopt na 3 ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy biszkopt ostygnie, przygotuj impregnat do ciast.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni połącz wodę, sok z cytryny i cukier. Podgrzej, aż cukier całkowicie się rozpuści i wstaw do lodówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz przygotuj krem. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 25% i grubszą. Zbyt mokra śmietana będzie musiała dłużej gotować w łaźni wodnej. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce ubij trzepaczką jajko z cukrem i cukrem waniliowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W porcjach wymieszaj przesianą mąkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść miskę w łaźni wodnej i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Trzepaczka powinna pozostawiać nieciągłe ślady na powierzchni kremu. Im mniejsza zawartość tłuszczu i większa wilgotność śmietany, tym dłużej będziesz musiał ugotować krem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zdejmij gotowy krem z ognia i ostudź. Aby zapobiec zacieraniu się powierzchni kremu, przykryj go folią spożywczą & quot; w kontakcie & quot;. Gdy ostygnie, krem zgęstnieje jeszcze bardziej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem, aż będzie puszyste. Nie przestając ubijać, dodaj schłodzoną śmietanę łyżką.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rezultatem powinien być przewiewny, lekki i bardzo smaczny krem przypominający lody. Stąd nazwa.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowy krem dokręcić folią spożywczą & quot; w kontakcie" i przechowywać w lodówce przez 1-2 godziny lub dłużej.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Złóż ciasto. Namocz ciasta syropem cukrowym, posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dla wygody włożyłem krem do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Zachowaj trochę kremu, aby wyrównać i udekorować ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na 5-6 godzin lub na noc do namoczenia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    W razie potrzeby posyp boki ciasta płatkami kokosowymi. Ciasto ozdobiłam gwiazdkami z resztek kremu za pomocą torebki cukierniczej i perełek cukierniczych. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy