skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruchość ciasta z kremowym nadzieniem? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zacznij od ciast. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem w puszystą, jasną pianę z drobnymi bąbelkami na powierzchni.
Krok 3:
Oddzielnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez sito. To nasyci mąkę tlenem.
Krok 4:
Wlej mąkę do ubitych jaj w częściach, przesiając przez sito i delikatnie mieszając szpatułką od góry do dołu, aby ciasto się nie osiadło.
Krok 5:
Ciasto lekko chrupnie podczas mieszania.
Krok 6:
Przykryj spód formy (Ø 18-20 cm) pergaminem i olejem. Nie musisz niczego smarować ścian, w przeciwnym razie biszkopt nie wzrośnie dobrze. Wlać ciasto. Piec biszkopt przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas zależy od piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie biszkopt opadnie. Pozostaw formę w chłodzącym piekarniku z uchylonymi drzwiami na 10 minut.
Krok 7:
Pozostaw gotowy biszkopt na 10 minut w temperaturze pokojowej, a następnie wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Pokrój schłodzony biszkopt na 3 ciasta.
Krok 8:
Gdy biszkopt ostygnie, przygotuj impregnat do ciast.
Krok 9:
Na patelni połącz wodę, sok z cytryny i cukier. Podgrzej, aż cukier całkowicie się rozpuści i wstaw do lodówki.
Krok 10:
Teraz przygotuj krem. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 25% i grubszą. Zbyt mokra śmietana będzie musiała dłużej gotować w łaźni wodnej. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 11:
W misce ubij trzepaczką jajko z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 12:
Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
Krok 13:
W porcjach wymieszaj przesianą mąkę.
Krok 14:
Umieść miskę w łaźni wodnej i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Trzepaczka powinna pozostawiać nieciągłe ślady na powierzchni kremu. Im mniejsza zawartość tłuszczu i większa wilgotność śmietany, tym dłużej będziesz musiał ugotować krem.
Krok 15:
Zdejmij gotowy krem z ognia i ostudź. Aby zapobiec zacieraniu się powierzchni kremu, przykryj go folią spożywczą & quot; w kontakcie & quot;. Gdy ostygnie, krem zgęstnieje jeszcze bardziej.
Krok 16:
Ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem, aż będzie puszyste. Nie przestając ubijać, dodaj schłodzoną śmietanę łyżką.
Krok 17:
Rezultatem powinien być przewiewny, lekki i bardzo smaczny krem przypominający lody. Stąd nazwa.
Krok 18:
Gotowy krem dokręcić folią spożywczą & quot; w kontakcie" i przechowywać w lodówce przez 1-2 godziny lub dłużej.
Krok 19:
Złóż ciasto. Namocz ciasta syropem cukrowym, posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim.
Krok 20:
Dla wygody włożyłem krem do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Zachowaj trochę kremu, aby wyrównać i udekorować ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na 5-6 godzin lub na noc do namoczenia.
Krok 21:
W razie potrzeby posyp boki ciasta płatkami kokosowymi. Ciasto ozdobiłam gwiazdkami z resztek kremu za pomocą torebki cukierniczej i perełek cukierniczych. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g