skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Jagody wstępnie rozmrozić, wyrzucić na sito i pozwolić, aby nadmiar płynu spłynął.
Krok 2:
Zmielić jajka z cukrem, nie trzeba ubijać, aż będą puszyste, wystarczy wymieszać szybkimi ruchami.
Krok 3:
Dodaj kefir (lub jak moje domowe kwaśne mleko), śmietanę i olej roślinny do mieszanki jajecznej, w razie potrzeby możesz dodać cukier waniliowy.
Krok 4:
W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszając wlej płynną część do mąki i zagniataj ciasto szybkimi ruchami.
Krok 5:
Dodaj rozmrożone jagody, wymieszaj kilka razy, ciasto jest gotowe.
Krok 6:
Rozłóż go w naczyniu do pieczenia (weź dużą formę, mam gdzieś 35x25). I wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40 minut (Czas jest przybliżony, czas pieczenia zależy od wysokości ciasta!). Gotowość sprawdzamy szpikulcem! Jeśli po 40 minutach wierzch ciasta zarumienił się, a wewnątrz jest jeszcze surowy, przykryj go folią i upiecz do miękkości.
Krok 7:
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy mu całkowicie ostygnąć, kroimy na porcje, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g