ciasto z mrożonymi jagodami

zwiewne ciasto z jasnymi i soczystymi jagodami! Ciasto okazuje się bardzo delikatne, jagody nadają ciastu soczystości, ale zamiast tego nadają się porzeczki, maliny lub wiśnie (ale szczerze mówiąc, okazuje się szczególnie smaczne z jagodami). Lepiej upiec takie ciasto w dużej formie, aby nie było zbyt wysokie, więc piecze się znacznie szybciej. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 67 % 35 g
258 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Jagody wstępnie rozmrozić, wyrzucić na sito i pozwolić, aby nadmiar płynu spłynął.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmielić jajka z cukrem, nie trzeba ubijać, aż będą puszyste, wystarczy wymieszać szybkimi ruchami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kefir (lub jak moje domowe kwaśne mleko), śmietanę i olej roślinny do mieszanki jajecznej, w razie potrzeby możesz dodać cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszając wlej płynną część do mąki i zagniataj ciasto szybkimi ruchami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj rozmrożone jagody, wymieszaj kilka razy, ciasto jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż go w naczyniu do pieczenia (weź dużą formę, mam gdzieś 35x25). I wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40 minut (Czas jest przybliżony, czas pieczenia zależy od wysokości ciasta!). Gotowość sprawdzamy szpikulcem! Jeśli po 40 minutach wierzch ciasta zarumienił się, a wewnątrz jest jeszcze surowy, przykryj go folią i upiecz do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy mu całkowicie ostygnąć, kroimy na porcje, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy