skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z pieczarkami i serem? Przygotuj jedzenie. Zamrozić masło wcześniej, wcześniej pokroić na kawałki. Wszystkie produkty mleczne używaj naturalnych, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych. Oprócz pieczarek odpowiednie są inne grzyby.
Krok 2:
Przygotuj posiekane ciasto na ciasto. Jak zrobić ciasto? Najszybciej będzie to zrobić w kombajnie lub blenderze. Aby to zrobić, włóż kawałki mrożonego masła do mąki.
Krok 3:
Zmiel wszystko na okruchy. Jeśli nie masz kombajnu, zmiel masło mąką rękami.
Krok 4:
Dodaj sól i wymieszaj (możesz ją dodać w Kroku 2 — po prostu zapomniałem, ale nie wpłynęło to na smak).
Krok 5:
Teraz dodaj śmietanę do okruchów masła i mąki, wymieszaj i zagniataj ciasto. Nie ma potrzeby ugniatania go przez długi czas, wystarczy uzyskać jednorodną masę.
Krok 6:
Ciasto jest dość miękkie i gładkie.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto (lub po prostu rozciągnij je rękami) i włóż do formy (Moja ma średnicę 28 cm), uformuj boki. Ciasto nakłuć widelcem - wtedy pęcznieje podczas pieczenia. Umieść formę w zamrażarce (lub lodówce) na czas wypełniania (15-20 minut).
Krok 8:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Umyj grzyby i dobrze wysusz. Pokrój jeden lub dwa grzyby na cienkie talerze do dekoracji.
Krok 9:
Resztę grzybów pokrój w kostkę.
Krok 10:
Obierz cebulę, a także posiekaj.
Krok 11:
Na rozgrzanym oleju roślinnym smaż cebulę przez 3-4 minuty, aż będzie lekko złocista.
Krok 12:
Dodaj pokrojone grzyby.
Krok 13:
Smaż wszystko razem na małym ogniu, aż płyn wyparuje (Zajęło mi to około 10 minut). Sól i pieprz grzyby.
Krok 14:
Wyjmij formę z ciastem z lodówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.
Krok 15:
Podczas pieczenia podstawy ciasta zajmij się nalewaniem. Weź śmietanę i mąkę.
Krok 16:
Wymieszaj je.
Krok 17:
Ubij jajka do tej mieszanki i mieszaj, aż będą gładkie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 18:
Zetrzyj ser na grubej tarce, połowę włóż do nadzienia, resztę zachowaj na wierzch ciasta. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 19:
Wyjmij podstawę z piekarnika, ale nie wyłączaj ogrzewania. Połóż na nim nadzienie grzybowe.
Krok 20:
Wypełnij grzyby polewą jajeczno-kwaśną.
Krok 21:
Posyp pozostałym serem.
Krok 22:
Udekoruj talerzami grzybów.
Krok 23:
Piecz ciasto przez kolejne 15-20 minut, aż będzie ugotowane, nadzienie powinno się związać i zarumienić na wierzchu.
Krok 24:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź trochę i wyjmij z formy. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
ciasto jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.
pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g