ciasto z pieczarkami i serem

delikatny, soczysty, pachnący, ze zwykłych produktów! Ciasto z grzybami i serem jest przygotowywane po prostu, nadaje się nie tylko jako przekąska, ale także jako niezależne danie na obiad, a nawet na świątecznym stole będzie na miejscu. Połączenie chrupiącego ciasta i pysznego nadzienia nie pozostawi nikogo obojętnym.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 44 % 17 g
węglowodany 36 % 14 g
229 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z pieczarkami i serem? Przygotuj jedzenie. Zamrozić masło wcześniej, wcześniej pokroić na kawałki. Wszystkie produkty mleczne używaj naturalnych, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych. Oprócz pieczarek odpowiednie są inne grzyby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj posiekane ciasto na ciasto. Jak zrobić ciasto? Najszybciej będzie to zrobić w kombajnie lub blenderze. Aby to zrobić, włóż kawałki mrożonego masła do mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel wszystko na okruchy. Jeśli nie masz kombajnu, zmiel masło mąką rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i wymieszaj (możesz ją dodać w Kroku 2 — po prostu zapomniałem, ale nie wpłynęło to na smak).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz dodaj śmietanę do okruchów masła i mąki, wymieszaj i zagniataj ciasto. Nie ma potrzeby ugniatania go przez długi czas, wystarczy uzyskać jednorodną masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest dość miękkie i gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto (lub po prostu rozciągnij je rękami) i włóż do formy (Moja ma średnicę 28 cm), uformuj boki. Ciasto nakłuć widelcem - wtedy pęcznieje podczas pieczenia. Umieść formę w zamrażarce (lub lodówce) na czas wypełniania (15-20 minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Umyj grzyby i dobrze wysusz. Pokrój jeden lub dwa grzyby na cienkie talerze do dekoracji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Resztę grzybów pokrój w kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz cebulę, a także posiekaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na rozgrzanym oleju roślinnym smaż cebulę przez 3-4 minuty, aż będzie lekko złocista.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pokrojone grzyby.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smaż wszystko razem na małym ogniu, aż płyn wyparuje (Zajęło mi to około 10 minut). Sól i pieprz grzyby.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij formę z ciastem z lodówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas pieczenia podstawy ciasta zajmij się nalewaniem. Weź śmietanę i mąkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wymieszaj je.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij jajka do tej mieszanki i mieszaj, aż będą gładkie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zetrzyj ser na grubej tarce, połowę włóż do nadzienia, resztę zachowaj na wierzch ciasta. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij podstawę z piekarnika, ale nie wyłączaj ogrzewania. Połóż na nim nadzienie grzybowe.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wypełnij grzyby polewą jajeczno-kwaśną.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posyp pozostałym serem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Udekoruj talerzami grzybów.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Piecz ciasto przez kolejne 15-20 minut, aż będzie ugotowane, nadzienie powinno się związać i zarumienić na wierzchu.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź trochę i wyjmij z formy. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

ciasto jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.

pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy