otwarte ciasto z dżemem

codzienne proste pieczenie dla całej rodziny. Otwarte ciasto z dżemem ma doskonały bukiet smakowy. Ciasto nie starzeje się przez długi czas, jest przechowywane w zamkniętej formie w lodówce przez ponad tydzień (jeśli trzeba to zrobić z wyprzedzeniem). Ciasto jest soczyste, słodko-kwaśne, przyjemne. Podawaj z herbatą, kawą, mlekiem.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 75 % 39 g
245 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób ciasto, nie musi być strome - to ważne! Najpierw wymieszaj jajko z kwaśnym mlekiem (mam je ze śmietany do picia), dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiękczone masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw przygotowane ciasto, przykryte folią, na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź dżem, mam go wiśniowo-jabłkowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto ułożyć na dnie naczynia do pieczenia, rozprowadzić równomiernie, tworząc małe boki. Napełnij dżemem, aby nie spływał po podgrzaniu, dodaję łyżkę bułki tartej - wchłoną część płynu (zwykle dżem miesza się ze skrobią, ale mi się to nie podoba). Część ciasta można zostawić, aby zrobić siatkę lub wyciąć ozdoby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż otwarte ciasto z dżemem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. To wszystko! Schłodzić gotowe ciasto w formie, aż będzie ciepłe, ułożyć na talerzu i podawać na deser! Smacznego!

otwarte ciasto z dżemem według tego przepisu to proste i łatwe ciasto, z którym poradzi sobie każdy początkujący kucharz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy