skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według listy.
Krok 2:
Zrób ciasto, nie musi być strome - to ważne! Najpierw wymieszaj jajko z kwaśnym mlekiem (mam je ze śmietany do picia), dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiękczone masło.
Krok 3:
Pozostaw przygotowane ciasto, przykryte folią, na 20 minut.
Krok 4:
Weź dżem, mam go wiśniowo-jabłkowego.
Krok 5:
Ciasto ułożyć na dnie naczynia do pieczenia, rozprowadzić równomiernie, tworząc małe boki. Napełnij dżemem, aby nie spływał po podgrzaniu, dodaję łyżkę bułki tartej - wchłoną część płynu (zwykle dżem miesza się ze skrobią, ale mi się to nie podoba). Część ciasta można zostawić, aby zrobić siatkę lub wyciąć ozdoby.
Krok 6:
Włóż otwarte ciasto z dżemem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. To wszystko! Schłodzić gotowe ciasto w formie, aż będzie ciepłe, ułożyć na talerzu i podawać na deser! Smacznego!
otwarte ciasto z dżemem według tego przepisu to proste i łatwe ciasto, z którym poradzi sobie każdy początkujący kucharz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g