ciasto goście na progu nadziewane jabłkami

szybka i łatwa do zrobienia szarlotka! Bardzo prosty przepis kulinarny. Nazywa się & quot; goście na wyciągnięcie ręki & quot; ponieważ przygotowuje się bardzo szybko przyszedł do nas z kuchni amerykańskiej. Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu tego posiłku jest nie zjedzenie ciasta przed przybyciem gości.
KiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 68 % 28 g
211 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc zacznijmy. Ciasto można przygotować na dwa sposoby. Metoda 1 Ubij żółtka z 0,5 szklanki cukru, dodaj mąkę, wymieszaj. Oddzielnie ubij białka z pozostałym cukrem w mocną pianę mikserem. Ostrożnie, mieszając w jednym kierunku, wymieszaj piankę białkową z ciastem. Więc dostaniemy biszkopt powietrzny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Metoda 2 Bez oddzielania białek od żółtek ubij jajka z całym cukrem. Z całą 1 szklanką, a nie ze wszystkim, co jest w domu:). Dodaj mąkę, wymieszaj. W ten sposób otrzymujemy gęstsze ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dalej wszystko jest bardzo proste. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki. Bardziej lubię plasterki, tak ładniejsze. Lekko podgrzej formę na przyszłe ciasto, aby wygodniej było nasmarować 20 g masła. Po nasmarowaniu posyp formę mąką lub panierką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż jabłka. Pozostałe masło kroimy na kawałki i malowniczo, ale równomiernie, układamy między jabłkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciasto na wierzch. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz przez 20-30 minut (dokładny czas zależy od piekarnika!). Sprawdzamy gotowość, przekłuwając ciasto zapałką lub wykałaczką. Jeśli ciasto nie klei się, jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy