skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty
Krok 2:
Więc zacznijmy. Ciasto można przygotować na dwa sposoby. Metoda 1 Ubij żółtka z 0,5 szklanki cukru, dodaj mąkę, wymieszaj. Oddzielnie ubij białka z pozostałym cukrem w mocną pianę mikserem. Ostrożnie, mieszając w jednym kierunku, wymieszaj piankę białkową z ciastem. Więc dostaniemy biszkopt powietrzny.
Krok 3:
Metoda 2 Bez oddzielania białek od żółtek ubij jajka z całym cukrem. Z całą 1 szklanką, a nie ze wszystkim, co jest w domu:). Dodaj mąkę, wymieszaj. W ten sposób otrzymujemy gęstsze ciasto.
Krok 4:
Dalej wszystko jest bardzo proste. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki. Bardziej lubię plasterki, tak ładniejsze. Lekko podgrzej formę na przyszłe ciasto, aby wygodniej było nasmarować 20 g masła. Po nasmarowaniu posyp formę mąką lub panierką.
Krok 5:
Rozłóż jabłka. Pozostałe masło kroimy na kawałki i malowniczo, ale równomiernie, układamy między jabłkami.
Krok 6:
Wlej ciasto na wierzch. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz przez 20-30 minut (dokładny czas zależy od piekarnika!). Sprawdzamy gotowość, przekłuwając ciasto zapałką lub wykałaczką. Jeśli ciasto nie klei się, jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g