biszkopt mleczny

biszkopt jest miękki i przewiewny, dobra baza do ciasta. Biszkopt mleczny gotuje się w piekarniku. Sekret tego wypieku polega na tym, że do ciasta dodaje się masło stopione w gorącym mleku. Dzięki tym składnikom uzyskuje się bardzo smaczny i delikatny biszkopt. Dla smaku możesz dodać nie tylko wanilinę, ale także skórkę cytrusową. To ciasto biszkoptowe doskonale nadaje się do robienia ciast z kremem lub ciast. A biszkopt na mleku można podawać jako słodkie ciasto, na przykład z herbatą ziołową, kakao lub sokiem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 75 % 47 g
284 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Najpierw musisz przygotować wszystkie produkty do wyrabiania ciasta biszkoptowego. Będziesz potrzebował wysokiej jakości masła, niepożądane jest zastąpienie go margaryną.
2. Jaja kurze na taki biszkopt nie muszą być dzielone na białka i żółtka. Surowe jajka podzielić na głęboką miskę, ubić mikserem na średniej prędkości. Gdy masa stanie się jednorodna z małymi bąbelkami, wlej cukier. Ponadto cukier należy dodać 1-2 łyżki i za każdym razem dokładnie ubić. Po wprowadzeniu całego cukru ubij zawartość przez co najmniej 1 minutę.
3. Przesiej mąkę pszenną i połącz z proszkiem do pieczenia, solą i wanilią. Dodaj suche składniki do ubitych jajek. Mieszaj silikonową szpatułką, aż będzie gładka.
4. Wlej świeże mleko do żelaznej patelni i natychmiast włóż masło. Umieść naczynia na małym ogniu i zagotuj mleko, aby rozpuścić olej. Podczas gotowania płyn należy wymieszać łyżką.
5. Teraz wlej gorące mleko i masło do ogólnej mieszanki, dokładnie wymieszaj szpatułką. Ciasto biszkoptowe nie należy mieszać zbyt szybko, ale płynnie i ruchami od dołu do góry. Dzięki tej manipulacji otrzymasz bujny biszkopt mleczny.
6. Przykryj okrągły lub podłużny kształt pergaminem. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecze się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z formy należy usunąć ciepły biszkopt.
taki biszkopt jest dobrze pocięty nożem na kilka ciast. A podczas pieczenia możesz zrobić krem, jeśli planujesz zrobić ciasto. Jeśli biszkopt jest podawany do stołu po prostu z herbatą, ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy