skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw musisz przygotować wszystkie produkty do wyrabiania ciasta biszkoptowego. Będziesz potrzebował wysokiej jakości masła, niepożądane jest zastąpienie go margaryną.
2. Jaja kurze na taki biszkopt nie muszą być dzielone na białka i żółtka. Surowe jajka podzielić na głęboką miskę, ubić mikserem na średniej prędkości. Gdy masa stanie się jednorodna z małymi bąbelkami, wlej cukier. Ponadto cukier należy dodać 1-2 łyżki i za każdym razem dokładnie ubić. Po wprowadzeniu całego cukru ubij zawartość przez co najmniej 1 minutę.
3. Przesiej mąkę pszenną i połącz z proszkiem do pieczenia, solą i wanilią. Dodaj suche składniki do ubitych jajek. Mieszaj silikonową szpatułką, aż będzie gładka.
4. Wlej świeże mleko do żelaznej patelni i natychmiast włóż masło. Umieść naczynia na małym ogniu i zagotuj mleko, aby rozpuścić olej. Podczas gotowania płyn należy wymieszać łyżką.
5. Teraz wlej gorące mleko i masło do ogólnej mieszanki, dokładnie wymieszaj szpatułką. Ciasto biszkoptowe nie należy mieszać zbyt szybko, ale płynnie i ruchami od dołu do góry. Dzięki tej manipulacji otrzymasz bujny biszkopt mleczny.
6. Przykryj okrągły lub podłużny kształt pergaminem. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecze się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z formy należy usunąć ciepły biszkopt.
taki biszkopt jest dobrze pocięty nożem na kilka ciast. A podczas pieczenia możesz zrobić krem, jeśli planujesz zrobić ciasto. Jeśli biszkopt jest podawany do stołu po prostu z herbatą, ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g