skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania ryb na grillu potrzebujemy świeżo mrożonej makreli, do marynowania ryb weźmy majonez i sos sojowy, a do posypania sól, przyprawy i sezam. Rozmrażamy makrelę.
Krok 2:
Wymieszaj suche składniki: sól, przyprawy i sezam.
Krok 3:
Łączymy również majonez i sos sojowy, dobrze mieszamy.
Krok 4:
Przecinamy rybę wzdłuż brzucha, patroszymy, usuwamy głowę, ogon i płetwy. Przecinamy każdą tuszę wzdłuż, otwieramy, zostawiamy grzbiet.
Krok 5:
Posyp rybę mieszanką soli, przypraw i sezamu.
Krok 6:
Posmaruj rybę przygotowaną marynatą majonezową.
Krok 7:
Złóż rybę na pół, aby sos pozostał w środku.
Krok 8:
Umieść rybę w pojemniku i posmaruj sosem na wierzchu i posyp suchą mieszanką. Zamykamy pojemnik z marynowanymi tuszami ryb i pozostawiamy w zimnym miejscu do marynowania przez co najmniej godzinę.
Krok 9:
Rozpakuj marynowaną rybę i połóż ją na ruszcie. Resztę marynaty nakładamy na rybę. Ruszt z rybą kładziemy na palecie.
Krok 10:
Umieść ruszt z rybą w gorącym piekarniku i gotuj w 180 stopniach przez 20 minut.
Krok 11:
Po 20 minutach Odwróć rybę na drugą stronę.
Krok 12:
Grillowanie ryb przez kolejne 10 minut, aby zarumienić się po drugiej stronie.
Krok 13:
Ostrożnie wyjmij gotową gorącą rybę z grilla z rusztu i przenieś na talerz. Podawaj ryby z grilla w gorącej marynacie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g