ryba z grilla w marynacie

makrela w marynacie majonezowej, smażona na ruszcie. Bardzo smaczna ryba w marynacie na grillu. Możesz marynować rybę przez dłuższy czas, aby była dobrze nasycona marynatą.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 17 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
223 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania ryb na grillu potrzebujemy świeżo mrożonej makreli, do marynowania ryb weźmy majonez i sos sojowy, a do posypania sól, przyprawy i sezam. Rozmrażamy makrelę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj suche składniki: sól, przyprawy i sezam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Łączymy również majonez i sos sojowy, dobrze mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przecinamy rybę wzdłuż brzucha, patroszymy, usuwamy głowę, ogon i płetwy. Przecinamy każdą tuszę wzdłuż, otwieramy, zostawiamy grzbiet.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp rybę mieszanką soli, przypraw i sezamu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj rybę przygotowaną marynatą majonezową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Złóż rybę na pół, aby sos pozostał w środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść rybę w pojemniku i posmaruj sosem na wierzchu i posyp suchą mieszanką. Zamykamy pojemnik z marynowanymi tuszami ryb i pozostawiamy w zimnym miejscu do marynowania przez co najmniej godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozpakuj marynowaną rybę i połóż ją na ruszcie. Resztę marynaty nakładamy na rybę. Ruszt z rybą kładziemy na palecie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść ruszt z rybą w gorącym piekarniku i gotuj w 180 stopniach przez 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 20 minutach Odwróć rybę na drugą stronę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Grillowanie ryb przez kolejne 10 minut, aby zarumienić się po drugiej stronie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostrożnie wyjmij gotową gorącą rybę z grilla z rusztu i przenieś na talerz. Podawaj ryby z grilla w gorącej marynacie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy