skład / składniki
metoda gotowania
jak upiec chleb gryczany?
aby upiec ten chleb, nie musisz szukać mąki gryczanej w sprzedaży i przepłacać za nią. Zastosowanie zwykłej gryki sprawia, że przepis jest nie tylko przydatny, ale także niedrogi.
podgrzej suchą patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią kaszę gryczaną. Ciągle mieszając, smaż płatki, aż lekko ciemnieją i pojawią się przyjemny zapach. Zdejmij z ognia i wlej kaszę gryczaną na talerz do ostygnięcia. Nie można pozostawić na patelni, jej gorąca powierzchnia będzie nadal smażyć płatki i może się spalić.
wlej wodę do rondla lub rondla i umieść na kuchence. Podgrzej wodę do 35 stopni (stan ciepły) i dodaj cukier. Wyłącz ogień i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj suche drożdże. Wymieszaj zawartość i pozostaw na 7-10 minut, aby je aktywować.
W międzyczasie kasza gryczana jest już wystarczająco schłodzona, zamieniamy ją w grubą mąkę za pomocą młynka do kawy. Jeśli jest za dużo gryki, posiekaj w kilku partiach i wlej do pustego talerza.
przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Dodaj do niego zmieloną kaszę gryczaną, mieszaj suche składniki, aż będą równomiernie połączone.
wymieszaj mieszaninę drożdży widelcem i wlej do mąki. Dodaj tam olej roślinny i wymieszaj. Możesz wziąć olej słonecznikowy lub kukurydziany bez zapachu, pół na pół z oliwą, aby poprawić smak i aromat.
powstałe ciasto można zagnieść za pomocą wypiekacza do chleba, ale ręce nie będą gorsze. Ugniatamy rękami natłuszczonymi w oleju roślinnym, rozciągając i składając kopertę. Miękkie ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do miski, którą wstępnie smarujemy olejem roślinnym, przykrywamy folią i odstawiamy do ciepłego miejsca.
po godzinie ciasto zwiększy swoją objętość i możesz zacząć formować chleb. Rozłóż ciasto na stole posypanym mąką, rozciągnij na boki, złóż kopertę i powtórz ruch kilka razy w różnych kierunkach. Następnie możesz uformować bułkę. Może to być dowolny pożądany kształt, dziś piękny Bochenek.
aby to zrobić, zegnij szeroki pasek na prostokątnym kawałku ciasta, a następnie zawiń rogi po obu stronach, a następnie dwukrotnie obróć ciasto. Okazuje się, że bułka ma wydłużony kształt ze spiczastymi krawędziami. Rozłóż go na posypanej mąką blasze do pieczenia, papierze lub matie silikonowej.
posyp wierzch mąką, wykonaj kilka nacięć na powierzchni i wyślij ciasto do piekarnika. Po 30 minutach, gdy objętość chleba znacznie wzrośnie, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i podgrzej ją do 200 stopni. Na dnie instalujemy mały pojemnik z wodą i pieczemy chleb.
pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni iw tym czasie nie otwieramy piekarnika, w przeciwnym razie chleb może spaść. Po upływie czasu przykryj go folią błyszczącą stroną do góry i gotuj przez kolejne 15-20 minut, aż będzie gotowy.
możesz upewnić się, że chleb jest gotowy, odwracając go tyłem do góry i stukając kostkami. Dźwięk musi być głuchy. Kładziemy go na ruszcie i staramy się poczekać, aż całkowicie ostygnie przed podaniem.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g