chleb gryczany

chrupiący chleb! Do sklepu już nie wrócisz! Chleb gryczany jest w stanie rozwiać mit, że domowy chleb jest trudny. Przy minimalnym wysiłku i nakładach finansowych okazuje się delikatny, przewiewny, o niesamowitym smaku i aromacie prażonej gryki.
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 70 % 35 g
239 kcal
IG: 0 / 29 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

jak upiec chleb gryczany?

aby upiec ten chleb, nie musisz szukać mąki gryczanej w sprzedaży i przepłacać za nią. Zastosowanie zwykłej gryki sprawia, że przepis jest nie tylko przydatny, ale także niedrogi.

podgrzej suchą patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią kaszę gryczaną. Ciągle mieszając, smaż płatki, aż lekko ciemnieją i pojawią się przyjemny zapach. Zdejmij z ognia i wlej kaszę gryczaną na talerz do ostygnięcia. Nie można pozostawić na patelni, jej gorąca powierzchnia będzie nadal smażyć płatki i może się spalić.

wlej wodę do rondla lub rondla i umieść na kuchence. Podgrzej wodę do 35 stopni (stan ciepły) i dodaj cukier. Wyłącz ogień i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj suche drożdże. Wymieszaj zawartość i pozostaw na 7-10 minut, aby je aktywować.

W międzyczasie kasza gryczana jest już wystarczająco schłodzona, zamieniamy ją w grubą mąkę za pomocą młynka do kawy. Jeśli jest za dużo gryki, posiekaj w kilku partiach i wlej do pustego talerza.

przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Dodaj do niego zmieloną kaszę gryczaną, mieszaj suche składniki, aż będą równomiernie połączone.

wymieszaj mieszaninę drożdży widelcem i wlej do mąki. Dodaj tam olej roślinny i wymieszaj. Możesz wziąć olej słonecznikowy lub kukurydziany bez zapachu, pół na pół z oliwą, aby poprawić smak i aromat.

powstałe ciasto można zagnieść za pomocą wypiekacza do chleba, ale ręce nie będą gorsze. Ugniatamy rękami natłuszczonymi w oleju roślinnym, rozciągając i składając kopertę. Miękkie ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do miski, którą wstępnie smarujemy olejem roślinnym, przykrywamy folią i odstawiamy do ciepłego miejsca.

po godzinie ciasto zwiększy swoją objętość i możesz zacząć formować chleb. Rozłóż ciasto na stole posypanym mąką, rozciągnij na boki, złóż kopertę i powtórz ruch kilka razy w różnych kierunkach. Następnie możesz uformować bułkę. Może to być dowolny pożądany kształt, dziś piękny Bochenek.

aby to zrobić, zegnij szeroki pasek na prostokątnym kawałku ciasta, a następnie zawiń rogi po obu stronach, a następnie dwukrotnie obróć ciasto. Okazuje się, że bułka ma wydłużony kształt ze spiczastymi krawędziami. Rozłóż go na posypanej mąką blasze do pieczenia, papierze lub matie silikonowej.

posyp wierzch mąką, wykonaj kilka nacięć na powierzchni i wyślij ciasto do piekarnika. Po 30 minutach, gdy objętość chleba znacznie wzrośnie, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i podgrzej ją do 200 stopni. Na dnie instalujemy mały pojemnik z wodą i pieczemy chleb.

pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni iw tym czasie nie otwieramy piekarnika, w przeciwnym razie chleb może spaść. Po upływie czasu przykryj go folią błyszczącą stroną do góry i gotuj przez kolejne 15-20 minut, aż będzie gotowy.

możesz upewnić się, że chleb jest gotowy, odwracając go tyłem do góry i stukając kostkami. Dźwięk musi być głuchy. Kładziemy go na ruszcie i staramy się poczekać, aż całkowicie ostygnie przed podaniem.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy