babeczki kruche z rodzynkami

pachnące babeczki z rodzynkami - co może być lepszego niż domowe wypieki.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 52 % 33 g
węglowodany 39 % 25 g
406 kcal
IG: 4 / 20 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Włącz piekarnik, aby rozgrzać się o 200 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej - jak wygodnie .

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do stopionego masła i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj jajka i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz kolej na śmietanę-dodaj i wymieszaj. Jeśli nie ma kwaśnej śmietany-dodaj śmietanę, jeśli nie, możesz dodać majonez - będzie również bardzo smaczny))

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gasimy sodę octem, dodajemy do ciasta, dodajemy cukier waniliowy do smaku i wszystko dobrze mieszamy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz musisz dodać umyte rodzynki. Mieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz kolej na mąkę. Wskazane jest przesianie go. Musisz dodać tyle-aby ciasto nie było płynne, ale nie gęste.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze ugniataj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto powinno jakby bardzo powoli & quot; zsuwać się & quot; z łyżki lub szpatułki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz wlej gotowe ciasto do foremek. Jeśli pieczesz w silikonach - nie musisz ich smarować, jeśli w żelazie-musisz nasmarować dno i ściany.Uwielbiam piec babeczki w & quot; papierowych wkładkach & quot; - ładne i wygodne. Wlej 2/3 ciasta do każdej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i patrzymy - gdy tylko środek się podniesie, zmniejszamy temperaturę o 180 stopni i pieczemy do miękkości. Skoncentruj się na swoich piekarnikach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe babeczki pachną bardzo, bardzo smacznie)))

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Najlepiej wyjąć babeczki na ruszt do ostygnięcia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wewnątrz babeczka jest luźna i miękka))

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe schłodzone babeczki można posypać cukrem pudrem na wierzchu, polałam sosem czekoladowym - moja rodzina jest tak kochana bardziej)) i ozdobiona kolorową posypką))okazało się bardzo piękne))

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotuj dla zdrowia) Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy