filet z indyka z warzywami

zdrowa kolacja dla całej rodziny z warzyw i mięsa z indyka. Warzywa gotowane z filetem z piersi indyka, a nawet w piekarniku, można bezpiecznie przypisać do menu prawidłowego odżywiania. Różne warzywa z delikatnym mięsem z indyka sprawią, że twój obiad będzie zdrowy i pyszny. Usuwając lub dodając warzywa w zależności od nastroju i smaku, za każdym razem uzyskasz zupełnie inny wynik. Danie świetnie nadaje się do jedzenia dla niemowląt.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 8 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 33 % 4 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania fileta z indyka z warzywami. Filet z indyka jest średni. Wszystkie warzywa można zmieniać według własnego gustu i nastroju. Postanowiłem ugotować wersję indyka z warzywami bez ziemniaków. Przyprawy również do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z indyka opłucz, osusz i pokrój na kawałki. Małe kawałki nie są warte zrobienia, mogą się upiec i wyschnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz kalafior, osusz i rozłóż na kwiatostany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinia (jeśli jest młoda, nie można obierać skóry) umyć, osuszyć i obrać. Pokrój w koła, a następnie na pół każdego koła lub ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz paprykę, osusz, obierz nasiona i usuń białe przegrody, pokrój. Aby uzyskać bardziej kolorową paletę potraw, pieprz można wziąć wielokolorowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz marchewkę, cebulę, czosnek. Czosnek zostawiam w całości. Pokrój marchewki w plasterki. Cebula - na duże kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj rzepę, obierz i pokrój w drobną kostkę, aby miała czas na gotowanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj formę piekarnika. Ułóż filety z piersi i wszystkie warzywa. Dodaj sól, pieprz i przyprawy według własnych upodobań (mogą to być świeże lub suche zioła), polej olejem i wszystko dokładnie wymieszaj. Zamknij formę folią i włóż do podgrzanego do 180 gr. piekarnik przez 40 minut. Następnie usuń folię i gotuj bez niej, aż warzywa będą gotowe. Podczas gotowania warzywa można mieszać.

filet z indyka to bardzo zdrowe i dietetyczne mięso. Produkt jest wprowadzany jako pierwszy pokarm uzupełniający dla dzieci, zalecany do stosowania przez matki karmiące i kobiety w ciąży. Dla osób prowadzących aktywny tryb życia lub wykonujących ciężką pracę fizyczną mięso jest wskazane w celu przywrócenia siły fizycznej. Mięso jest zalecane w wielu dietach odchudzających ze względu na bardzo niską zawartość cholesterolu, niski poziom tłuszczu. Indyk jest magazynem pierwiastków śladowych i witamin, zawiera witaminy z grup A, B, E, P oraz składniki odżywcze: żelazo, fosfor, magnez, sód, selen, cynk, siarka, mangan i inne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy