skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do przygotowania fileta z indyka z warzywami. Filet z indyka jest średni. Wszystkie warzywa można zmieniać według własnego gustu i nastroju. Postanowiłem ugotować wersję indyka z warzywami bez ziemniaków. Przyprawy również do smaku.
Krok 2:
Filety z indyka opłucz, osusz i pokrój na kawałki. Małe kawałki nie są warte zrobienia, mogą się upiec i wyschnąć.
Krok 3:
Opłucz kalafior, osusz i rozłóż na kwiatostany.
Krok 4:
Cukinia (jeśli jest młoda, nie można obierać skóry) umyć, osuszyć i obrać. Pokrój w koła, a następnie na pół każdego koła lub ćwiartki.
Krok 5:
Opłucz paprykę, osusz, obierz nasiona i usuń białe przegrody, pokrój. Aby uzyskać bardziej kolorową paletę potraw, pieprz można wziąć wielokolorowy.
Krok 6:
Obierz marchewkę, cebulę, czosnek. Czosnek zostawiam w całości. Pokrój marchewki w plasterki. Cebula - na duże kawałki.
Krok 7:
Umyj rzepę, obierz i pokrój w drobną kostkę, aby miała czas na gotowanie.
Krok 8:
Nasmaruj formę piekarnika. Ułóż filety z piersi i wszystkie warzywa. Dodaj sól, pieprz i przyprawy według własnych upodobań (mogą to być świeże lub suche zioła), polej olejem i wszystko dokładnie wymieszaj. Zamknij formę folią i włóż do podgrzanego do 180 gr. piekarnik przez 40 minut. Następnie usuń folię i gotuj bez niej, aż warzywa będą gotowe. Podczas gotowania warzywa można mieszać.
filet z indyka to bardzo zdrowe i dietetyczne mięso. Produkt jest wprowadzany jako pierwszy pokarm uzupełniający dla dzieci, zalecany do stosowania przez matki karmiące i kobiety w ciąży. Dla osób prowadzących aktywny tryb życia lub wykonujących ciężką pracę fizyczną mięso jest wskazane w celu przywrócenia siły fizycznej. Mięso jest zalecane w wielu dietach odchudzających ze względu na bardzo niską zawartość cholesterolu, niski poziom tłuszczu. Indyk jest magazynem pierwiastków śladowych i witamin, zawiera witaminy z grup A, B, E, P oraz składniki odżywcze: żelazo, fosfor, magnez, sód, selen, cynk, siarka, mangan i inne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g